Tergooi: ’jodiumkorreltje’ wijst bij operatie exacte plek van borstkanker aan

Eline Vriens

Eline Vriens© Foto Tergooi

Annemarie de Jong
Hilversum

Ziekenhuis Tergooi is gestart met het gebruik van een radioactief korreltje dat bij borstkanker aangeeft wáár in het operatiegebied het gezwel zit.

,,Voorheen werd de plaats van een tumor in de borst vastgesteld met een lokalisatiedraad”, zegt radioloog Esteban van Keulen. ,,Dat gebeurde door het inbrengen van een naald met daarin een metalen gevlochten draadje dat achterblijft in de borst als de naald verwijderd wordt. Patiënten ervoeren dat als vervelend en pijnlijk. ’Lijkt alsof er een antenne uit mijn borst steekt!’ hoorden we.”

,,Door het gebruik van het jodiumbron (korreltje) is deze ingreep vlak voor de operatie niet meer nodig”, zegt mammachirurg Eline Vriens. De nieuwe methode is minder pijnlijk en belastend.

Dunne naald

Het korreltje in een metalen omhulsel van ongeveer 4 millimeter wordt voor de operatie onder plaatselijke verdoving in de afwijking of tumor geplaatst via een dunne holle naald. Dit gebeurt bij tumoren die niet of lastig voelbaar zijn, of als een patiënt voor de operatie chemotherapie krijgt. In veel gevallen slinkt de tumor dan zodanig, dat die niet of niet goed voelbaar is en ook niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto.

De jodiumbron geeft een heel lage dosis straling af, die onschadelijk is voor gezondheid en omgeving.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.