Onderzoek overval Witte Bergen vlot niet

Redacteur De Gooi- en Eemlander
eemnes

Het onderzoek naar de zeer riskante overvalpoging op 1 november 2010 op een Brinks geldwagen bij hotel De Witte Bergen vlot absoluut niet. Nog altijd heeft de politie slechts één verdachte in het vizier, terwijl bij de overval vijf of zes daders waren betrokken.

Eind mei vorig jaar werd de verdachte van zijn bed gelicht. Het gaat om een nu 35-jarige Alkmaarder, die kon worden ingerekend naar aanleiding van tips nadat op tv aandacht werd gevraagd voor de zaak.

Nu blijkt dat de verdachte vorig jaar slechts drie dagen vastzat voor de geruchtmakende overval. De bende had al een pakket zeer zware explosieven op de zijkant van de geldwagen bevestigd. De bedoeling was de wagen op het zwakste punt open te laten barsten. Volgens bomexperts was de bom die de criminelen gebruikten veel te zwaar. Was het bomframe afgegaan, dan zouden er vele doden zijn gevallen, te beginnen met de overvallers zelf. Dat het zover niet kwam, is te dank aan de chauffeur van de geldwagen. Toen hij door de met machinegeweren bewapende overvallers onder schot werd genomen, bleef hij net zo lang hard vooruit- en achteruitrijden tot de overvallers het hazenpad kozen.

De verdachte Alkmaarder is volgens het openbaar ministerie in Utrecht nog steeds verdachte. Of en wanneer hij voor moet komen, is niet bekend.

De Utrechtse recherche reageert opmerkelijk terughoudend. Op de vraag of er meer verdachten in beeld zijn, komt geen antwoord. ,,De zaak is nog in onderzoek, inhoudelijk doen we er geen mededelingen over’’, is alles wat een woordvoerder erover mag zeggen.

De enige link met de verdachte lijkt de bij de overval gebruikte Mitsubishi Outlander. De terreinwagen werd gebruikt om de geldwagen bij het tankstation naast De Witte Bergen klem te rijden. In de wagen trof de politie naderhand een opmerkelijk grote zwarte plunjezak aan, die kennelijk was bedoeld om het buitgemaakte geld in te vervoeren. Ook werd er DNA-materiaal gevonden in de auto, maar of de politie hier wat aan heeft is niet duidelijk. De Alkmaarder zou de Mitsubishi in oktober 2010 hebben gestolen in het Noord-Hollandse Bergen. De auto is nog diezelfde nacht gebruikt bij een inbraak in een kledingwinkel in deze kustplaats.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.