Hilversum gaat voor duurzaam

Nicolien van Vroonhoven. Foto Studio Kastermans

Ronald Frisart
Hilversum

Burgemeester en wethouders van Hilversum zetten vol in op minder uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2). Met als doel dat de gemeente in 2050 klimaatneutraal is, trekt het college de komende vier jaar twee miljoen euro uit voor duurzaamheidsmaatregelen. Dat heeft wethouder Nicolien van Vroonhoven (milieu) laten weten.

Om de ambitie van het college te schetsen zegt Van Vroonhoven: „Wat we de afgelopen vijftien jaar hebben gedaan om de CO2-uitstoot te verminderen gaan we de komende vier jaar vervijfvoudigen”.

De maatregelen vallen in drie brokken uiteen. Ten eerste aanpakken van gebouwen: isolatie, zonnepanelen en collectieve opwekking van energie. „Niet meer huis voor huis, maar blokken, straten en wijken tegelijk”, aldus de wethouder. Verder gaat de gemeente met zichzelf aan de slag: zo komen er, zoals al aangekondigd, zonnepanelen op het raadhuis. Tot slot komt er een energieplatform dat ’green deals’ gaat sluiten.

De eerste green deal is gesloten met de burgercoöperatie Hilverzon. Volgens woordvoerder Jeroen Pool vervult de coörperatie ’een brugfunctie tussen de gemeente en maatschappelijke organisaties’. De 400 kiloton CO2 die Hilversum jaarlijks uitstoot, wil Hilverzon over vier jaar verminderd hebben tot 300 kiloton. Het streven is 15.000 extra zonnepanelen in 2020. Hilverzon praat daarover met het Mediapark, ziekenhuis Tergooi, sportclubs en scholen.

Bedrijven op het Mediapark zijn bereid hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen, aldus Ton van Mil, directeur van zowel mediaplatform Immovator als de Economic Board Utrecht. Als grote stroomverbruiker heeft het Mediapark zelf niet zo veel aan die zonnepanelen, maar ze kunnen wel 900 huishoudens in Hilversum-Noord van stroom voorzien.

Verder zullen alle studio’s worden voorzien van led-verlichting. Voorts legt Van Mil uit dat straks niet meer met grote, vervuilende regiewagens zal worden uitgerukt naar evenementen. De techniek maakte het mogelijk de regie vanaf het Mediapark te doen, zodat het volstaat een kleine wagen de weg op te sturen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.