Hilversumse overwegen ’engste’ van het land

Gele bordjes bij de kleine spoorbomen.© foto’s Holland Media Combinatie

Henk Runhaar
Hilversum

Spoorbeheerder ProRail is op de overwegen aan de Soestdijkerstraatweg en de Hoge Larenseweg in Hilversum een landelijke proef gestart met cameratoezicht. Na een periode van waarschuwen volgen er boetes voor automobilisten (230 euro) en bromfietsers (160 euro) die doorrijden als de rode lampen al knipperen en de bomen omlaag gaan.

Fietsers en voetgangers hebben voorlopig niets te vrezen. Zij kunnen alleen op heterdaad worden betrapt door controleurs.

De reden dat ProRail voor de Hilversumse overwegen kiest, is simpel: die zijn het meest berucht. ,,Er worden op beide overgangen veel overtredingen gemaakt’’, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. De gemeente Hilversum juicht de proef toe en zorgt voor stroom voor de camera’s.

Die zijn vorige week geplaatst bij de kleine spoorbomen. Het gaat om vier exemplaren op twee palen aan weerszijden van het spoor. Op kleine gele bordjes staat ’24/7 camerabewaking’. Bij de Soestdijkerstraatweg zijn nog geen nieuwe camera’s en bordjes te zien.

Bewust

Het toezicht werkt totaal anders dan flitspalen langs wegen. Eikelboom: ,,Zodra de lampen gaan knipperen, nemen ze op. Een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) van ons kijkt later naar de beelden en maakt een inschatting of bestuurders nog konden stoppen of bewust doorreden.’’ In dat laatste geval moet het kenteken goed in beeld zijn om proces verbaal te kunnen opmaken. Of dat goed genoeg is voor het opleggen van een boete, moet het openbaar ministerie eerst nog bestuderen.

Onbekend is hoe lang de proef in Hilversum duurt. Alleen al het ’inregelen’ van de camera’s kost tijd. Als alles werkt zoals het hoort, krijgen alle 1900 Nederlandse overwegen cameratoezicht. Eikelboom: ,,Elke overweg is een risico.’’

Dat er in Hilversum flink wordt ’gestunt’, is bekend. ,,Een half uurtje geleden nog. Studenen van het ROC kropen onder de bomen door om de trein naar Utrecht nog te halen. Dat er van de andere kant een trein kwam, zagen ze totaal niet. Het ging nét goed. Echt, je kunt erop wachten dat het hier een keer helemaal fout gaat’’, zegt een medewerker van Kiosk Sportpark. Een studente uit Almere: ,,’s Morgens heb je bij het uitstappen acht minuten voor de les begint. Ik ga mijn leven niet wagen, veel anderen doen het wel.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.