Kardinaal heropent Nicolaaskerk

van onze verslaggevers
Baarn

De r.-k. Nicolaaskerk in Baarn is weer geschikt voor de eredienst. Kardinaal Wim Eijk nam de kerk, waar vanaf Palmpasen al proefgedraaid was, zondag officieel in gebruik door er de mis te lezen.

Na de mis die om twaalf uur begon, was er aansluitend een lunch waar tweehonderd kerkgangers zich voor hadden aangemeld. Voorzitter Carel Jansen van de Nicolaaskerk dankte de vele tientallen vrijwilligers die zich de afgelopen jaren hadden ingezet. In totaal is in twintig tijd volgens hem 2,3 miljoen euro opgehaald.

Kardinaal Eijk gaat regelmatig voor in een eredienst in een van de parochies in zijn bisdom, en het opnieuw in gebruik nemen van de Nicolaas is een uitgelezen gelegenheid om de beslommeringen in het bisschoppelijk paleis in Utrecht achter zich te laten en zich onder de gelovigen te mengen. De neogotische Nicolaaskerk uit 1905 is nog zo goed als in originele staat. Maar restauratie was hoog nodig.

Sinds 2005 voerde de parochie actie om het nodige geld voor de restauratie van dit gemeentelijk monument binnen te halen.

In 2010 begon de renovatie, en als eerste werden de zeven gebrandschilderde ramen met religieuze voorstellingen uit het glazeniersatelier van F. Nicolas in Roermond opgeknapt.

Alleen voor die restauratie, plus de opknapbeurt van de vijftien andere glas-in-lood ramen zonder religieuze motieven, was een half miljoen nodig. De restauratie van het dak kostte anderhalf miljoen. Verder moest de kerk opnieuw gepleisterd worden en geschilderd.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.