Martin Klinkert (55) 'gestorven in het harnas’

De spontane herdenking, zondagavond, op de plek des onheils aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen. (Foto Oog op Blaricum/Peter van Rietschoten)

De spontane herdenking, zondagavond, op de plek des onheils aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen. (Foto Oog op Blaricum/Peter van Rietschoten)

Eddie de Paepe
Huizen

Zo’n zestig leden van de Moeke Spijkstra Wielerclub hebben zondagavond op de Amersfoortsestraatweg medelid Martin Klinkert herdacht.De 55-jarige Laarder overleed die ochtend tijdens een fietstocht.

Klinkert was, samen met zijn vrouw Jaqueline, sinds een jaar lid van de wielerclub. Hij maakte deel uit van een groep racefietsers, die zondagochtend om negen uur bij ’clubhuis’ Moeke Spijkstra vertrok. ,,Ze deden een lang rondje van 67,5 kilometer via Amersfoort, Lage Vuursche en Loenen ad Vecht”, weet oprichter en voorzitter Eduard Schaepman. Het laatste stukje richting Blaricum werd er gesprint. Na de aankomst bij Moeke Spijkstra, kort na het middaguur, bleek dat Klinkert ontbrak. Een clublid reed terug om hem te zoeken. Toen hij daar kwam was de politie al ter plaatse. Klinkert lag - met zijn racefiets - in de tuin van een villa, nabij de carpoolplaats. De Laarder is waarschijnlijk overleden door een hartstilstand.

Dramatisch

,,Waanzinnig dramatisch. Dit verwacht je niet”, meldt Schaepman. Hij omschrijft Klinkert als een echte fietsmaat, met wie hij vrijdag nog ’een rondje Jaap’ richting Amersfoort reed. ,,Hij sprintte me er weer uit. Onderweg zei hij nog tegen mij: wat is het leven toch mooi.”

Voor zover bekend had de Laarder geen gezondheidsproblemen. Zijn overlijden heeft een grote impact op de club. ,,Wij zijn onderling erg verbonden.”

Bloemen

Zondagmiddag ontstond het idee om bloemen te leggen en kaarsen te zetten op de plek des onheils. Een zestigtal leden - onder wie Klinkerts echtgenote - was present bij de zwijgende herdenking. ,,Zoiets verwerk je het beste met elkaar. Dat kost veel tijd.” Na afloop zijn de leden wat gaan drinken in het ’clubhuis’. De club heeft alle activiteiten stilgelegd tot na de herdenking van aanstaande vrijdag. Schaepman: ,,Martin is gestorven in het harnas”.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.