Nautisch Kwartier davert van de KiKa-motorrijders

Bomvolle verzamelplek voor de derde KiKa-motorrit.© Foto Studio Kastermans/ben den ouden

Daniël Schinkel
Huizen

Bulderende Harley-Davidsons, jankende racers en knetterende toermotoren komen van alle kanten en vullen het Nautisch Kwartier in Huizen. De motorrijders worden er zondag met open armen ontvangen voor de derde editie van Ride4KiKa.

De ruim vijfhonderd motoren staan braaf in rijen terwijl hun eigenaren in het voorjaarszonnetje het startsein afwachten. De stroom binnenkomende motorrijders houdt maar niet op. Allemaal doneren de berijders tien euro - laatkomers 15 euro - aan KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) om mee te mogen rijden met de ruim 160 kilometer lange rit. Om ze kwijt te kunnen, worden de hekken die de verzamelplaats omheinen verschoven. Even later blijkt dat er zelfs later dan gepland moet worden gestart, zo overweldigend is de animo voor het evenement.

Ook voor ’gewone’ bezoekers is het een leuk uitje. Door het optreden van de jonge DJ Rounz die staat te draaien bijvoorbeeld. Aan de zijkant van het terrein geven politiehonden een show weg. Een jonge herdershond achtervolgt een ’autodief’ en vliegt op hem af.

Uiteindelijk is terrein bijna helemaal gevuld met motoren. Veel van de merken Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki, Harley-Davidson en BMW. Hier en daar staat een enkele MV Augusta, Triumph, Moto Guzzi, Buell en zelfs een Indian.

Het is perfect motorweer, wat goed valt af te lezen aan de blije gezichten van de rijders. De zon weerkaatst in gepoetste tanks en chromen uitlaten. Lisanne van 13 jaar zit op een Suzuki Intruder om zich heen te kijken. „Mijn vader heeft me een beetje aangestoken met het motorvirus”, vertelt ze. „Dat klopt!”, zegt vader Cor. „Ongeveer twintig keer per jaar gaat ze met mij mee. Dat is hartstikke leuk! Als ze straks haar motorrijbewijs heeft, is de Intruder voor haar”, laat hij weten. De dochter knikt blij.

De ambassadeur van KiKa neemt de microfoon in handen, wenst iedereen een goede rit en geeft het startsein. Met luid geknal en gepruttel komen de deelnemers en hun eventuele bijrijders voorbij. Een vader wordt stevig vastgehouden door zijn zoon achterop en even later komt ook een moeder met haar zoontje in een zijspan voorbij.

Spannend

Een kleine tien minuten duurt het voor iedereen aan de rit is begonnen. Organisator Robbert Kuypers loopt zeer tevreden over het inmiddels lege terrein. „Dat vertrek was fantastisch, maar ik kan nu al niet wachten op de terugkomst. Dat wordt helemaal geweldig. Wat een mooie opkomst! Vorig jaar hadden we er zeker honderd minder. Het was best spannend de afgelopen dagen. Zonder alle hulp en de bijna honderd vrijwilligers was dit nooit gelukt.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.