’Machinist heeft Dascha niet gezien’

Een Sprinter passeert de onbewaakte overweg waar Dascha omkwam.© Archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

Het staat allerminst vast dat Dascha Graafsma (16) met de handen in haar zij en kijkend naar de aanstormende Sprinter op het spoor bij Hilversum stond. Dat blijkt volgens Team Dascha Onderzoek (TDO) uit de eerste melding van de machinist over het ongeval en het eerste verhoor bij de politie.

,,Hij heeft haar niet gezien. Hij heeft dus ook niet geclaxonneerd’’, concludeert TDO-leider Joey Roelofs. Het team baseert zich onder meer op de verklaringen van de machinist zoals die zijn opgenomen in het onderzoeksdossier van het openbaar ministerie. Dat mochten vader René Graafsma en zijn Bussumse advocaat Frits Schneider twee keer inzien. Schneider laat weten: ,,In het eerst afgenomen verhoor verklaart de machinist géén waarneming te hebben gehad. Het was donker en hij hoorde een klap.’’ Pas ’bij het tweede verhoor’ tien dagen later komt de machinist met het verhaal dat hij ’een meisje in een wit T-shirt tussen de treinrails zag staan’.

Van bronnen in en rond de meldkamer van NS in Utrecht weet TDO dat de machinist in zijn eerste melding zegt dat hij niets zag, hooguit zag hij ’iets wits’ voorbij vliegen. Een passagier in de vroege zaterdag-ochtendtrein van 28 november 2015 liet het team weten dat het niet klopt dat de machinist toeterde. ,,Ik heb geen claxon gehoord.’’ Dat zegt ook Hilversummer Tjen Schifferstein, hij woont het dichtst bij de onbewaakte overweg op de Maartensdijkseweg waar Dascha werd aangereden.

Volgens TDO komt hiermee de conclusie dat Dascha zichzelf van het leven beroofde door willens en wetens op het spoor te blijven staan verder op losse schroeven te staan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.