’Minischermen’ bij spoor Hilversum

’Minischermen’ bij spoor Hilversum
De schermen moeten het zicht niet belemmeren.
© Sweco
Hilversum

Zogenoemde minischermen langs de rails in Hilversum moeten geluid van het spoor voor 550 woningen gaan weren.

De ’panelen van nog geen meter hoog’ worden vanaf komende zomer geplaatst langs de Mussenstraat, ter hoogte van de overweg bij de Oosterengweg. Het eerste gedeelte als proef, bij succes op meerdere plekken. De gemeente Hilversum deelt de kosten met spoorverantwoordelijke ProRail. Het Hilversumse college stelt voor 1.025.500 euro bij te dragen aan de uitvoering, de gemeenteraad mag zich nog over het plan uitspreken.

Stabiliteit

De plaatsing van de schermen staat los van het schelle booggeluid dat door piepende treinwielen in Hilversum wordt veroorzaakt. „De kleine schermen worden dicht op het spoor geplaatst om geluid tegen te houden”, vertelt wethouder Nicolien van Vroonhoven. In 2015 was ProRail al van plan om de panelen in Hilversum te plaatsen, toen gooide onzekerheid over technische uitvoerbaarheid roet in het eten. „De stabiliteit kon niet gegarandeerd worden, nu worden de minischermen wel geplaatst”, aldus de wethouder.

Zomerwerk

Daarmee is Hilversum de eerste gemeente in Nederland waar de lage panelen worden neergezet. De gemeente weet dan ook dat de aanleg nauwlettend door andere gemeenten wordt gevolgd, al is de effectiviteit van de aaneengesloten panelen volgens een woordvoerder van de gemeente Hilversum voldoende getest. De aanleg gaat door druk treinverkeer wel even duren. „Het gaat om een gebied van honderden meters, in de weekenden in de zomervakantie rijden er minder treinen. Dat is het juiste moment om de schermen aan te leggen”, vertelt Van Vroonhoven.

Geluidsoverlast

Het is de bedoeling dat het zicht van omwonenden van het spoor niet wordt gehinderd. Een groot deel van de bewoners langs het spoor heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor lagere schermen. „De treinen zijn nog gewoon te zien en toch wordt het geluid tegengehouden”, weet een woordvoerder van de gemeente. Dat was hard nodig, aangezien op sommige plekken in Hilversum de toegestane geluidsnorm wordt overschreden. „Omdat deze panelen dicht op het spoor worden geplaatst is de verwachting dat ze net zo effectief zijn als hoge schermen”, meldt de gemeente.

Een woordvoerster van ProRail meldt dat de hoogte van de bijdrage van het ministerie aan de spoorbeheerder nog wordt uitgezocht. „Bovendien zijn alle risico’s van het project voor de gemeente Hilversum.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland