Dief beroofde oude dames tijdens dutjes

Redactie Hilversum
Soest

Vier jaar en acht maanden celstraf. Dat eiste de officier van justitie gisteren tegen de 34-jarige Herre P. die afgelopen voorjaar insluipingen pleegde in verzorgingshuizen in onder meer Soest en Baarn.

P. gaf toe dat hij met regelmaat verpleeg- en verzorgingshuizen inliep om zijn slag te slaan. Terwijl de hoogbejaarde bewoners - vaak dames - even weg waren, bijvoorbeeld naar de wc, liep hij hun kamer in en pakte geld, portemonnees of tassen weg. Maar het kwam ook voor dat de slechthorende slachtoffers gewoon in de kamer een dutje deden of tv keken terwijl hij toesloeg.

Camerabeelden

Op 15 maart werden drie bewoonsters van woonzorgcentrum Mariënburg aan de Burgemeester Grothestraat in Soest de dupe van P. Twee weken later sloeg hij toe in drie kamers in verpleeg- en verzorgingshuis Schoonoord aan de Tromplaan in Baarn. En dat was nog maar de helft van de insluipingen waarvoor justitie hem aanklaagde. Ook in Amersfoort, Houten en Den Helder sloeg hij zijn slag.

De officier wees er op dat deze zaken te bewijzen waren, vaak aan de hand van camerabeelden. Zij vermoedde dat hij nog veel meer slachtoffers had gemaakt. Dat agenten P. op de beelden herkenden, kwam omdat hij in het verleden veel vaker was opgepakt voor soortgelijke insluipingen.

Geen schade

Hij heeft al forse celstraffen en intensieve behandelingen achter de rug. Insluipingen in bejaarden- of verpleeghuizen hebben zijn voorkeur omdat de deuren daar nooit op slot zijn, legde hij de politie uit. Dan hoefde hij voor de diefstallen geen schade aan te richten, luidde zijn uitleg verder.

P. stelde dat hij de diefstallen ditmaal niet had gepleegd vanwege verslaving, maar omdat hij in geldproblemen verkeerde en geen andere manier wist om die op te lossen. De officier wees er op dat de slachtoffers de paar tientjes die P. per keer pikte, vaak slecht konden missen. Hoewel P. een behandeling wil om zijn leven nu definitief op het goede spoor te krijgen, vond de officier het tijd voor een lange celstraf.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.