Straatfotografie in raadhuis Hilversum

Straatportret in New York.© Foto’s Ron Gessel

Marktvrouw in Kuala Lumpur.© Foto’s Ron Gessel

Japanse bruid.

Op de markt in Kuala Lumpur.

1 / 4
Joyce Huibers
Hilversum

Zo onzichtbaar mogelijk beweegt fotograaf Ron Gessel zich door de straten van New York, Kuala Lumpur of Tokio. Zodra hij een interessant persoon ontwaart drukt hij af. ,,Het gaat in een split-second, anders is het moment voorbij.” Een selectie van zijn straat- en landschapsfotografie is nu te zien in het raadhuis van Hilversum.

De foto van de goed gekapte oudere man in camelkleurige overjas met achter hem een Afro-Amerikaan in een donkerblauwe nette jas in een drukke New Yorkse straat, lijkt wel een still uit een film. Gessel zit ze bovenop de huid en toch lijken ze dat totaal niet in de gaten te hebben. Horen ze bij elkaar of niet, dat is het eerste wat je je als kijker afvraagt. Hetzelfde geldt voor de Japanse bruid. Je voelt je bijna te gast op haar bruiloft.

Dat is precies wat de fotograaf uit Kortenhoef voor ogen heeft. ,,Ik wil dat je als kijker een verhaal ziet in mijn foto’s. Dat je fantasie geprikkeld wordt. Dan is de foto geslaagd. Meestal sta ik zo’n anderhalf tot twee meter van iemand af als ik afdruk. Zelden hebben ze het in de gaten. Bij de portretten in New York hield ik mijn kleine camera op borsthoogte. Ik sta ook vrijwel niet stil als ik de foto maak. Het is als zakkenrollen, alleen steel ik het moment.”

Jarenlang was de Kortenhoefer art-director bij verschillende reclamebureaus. Toen ruim tien jaar geleden de digitale fotografie een vlucht nam, nam hij zelf de camera ter hand. ,,Fotograferen is makkelijker geworden. Je hebt geen negatieven meer en kunt eindeloos beelden schieten. Bovendien kan ik mijn creativiteit er in kwijt. In mijn werk moet ik toch altijd rekening houden met de klant, nu kan ik maken wat ik mooi vind.”

Opvallend is de vaak schilderachtige stijl van Gessel. Dat zit hem naar eigen zeggen in de nabewerking. Middels een programma op de computer schildert de fotograaf met licht. ,,Die bewerking vind ik noodzakelijk. Het maakt de foto mooier en anders.”

Gessel heeft er geen moeite mee om te vertellen hoe hij zijn werk doet. ,,Mensen vragen me regelmatig welke camera’s, lenzen en instellingen ik gebruik. Door dat uit te leggen heb ik helemaal niet het idee dat ik ’mijn geheim’ prijs geef. Straatfotografie gaat vooral om goed kijken. Dat kan ik niemand aanleren.”

Inmiddels is hij freelance fotograaf en art-director. Hij leeft van het reclamewerk. De straat- en landschapsfotografie is een serieuze hobby die hij vooral tijdens zijn vakanties uitoefent. Zo gaat hij regelmatig naar New York. ,,Mijn vriendin gaat winkelen en ik loop alleen door de stad. Ik moet me kunnen focussen.” Hij weet inmiddels waar hij moet zijn. ,,Coney Island is een dankbare plek voor bijzondere types, terwijl in Manhattan het licht heel mooi is door de weerkaatsing in de vele ramen van de wolkenkrabbers.”

Gessels werk in het raadhuis is samengesteld uit foto’s die Gessel eerder op andere plekken in Nederland exposeerde. ,,Het is kostbaar om regelmatig zulke grote afdrukken te maken, maar volgend jaar hoop ik met een hele nieuwe expositie te komen. Mogelijk ook hier in het raadhuis, want de expositie wordt goed bezocht. Leuk om hier te hangen, vlak naast de zaal waar mijn ouders trouwden en boven de marmeren platen die mijn opa ooit op de muren metselde.”

Expositie

De expositie van Groovy Mind Productions met werk van Ron Gessel is te zien tot en met 8 september in het raadhuis in Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.