Spandoek tegen sloop Baarn

,,Door mijn burn out heb ik geen energie om te verhuizen”, aldus Marianne Donker© Foto Caspar Huurdeman

Jetty Claus
Baarn

Aan de doorgaans burgerlijk netjes ogende bejaardenwoninkjes hangt sinds kort een heus spandoek als protest tegen sloop aan de Troelstralaan/Nolenslaan. Marianne Donker (64) is zo dolgelukkig met haar kleine huisje, dat zij doorgaat met de strijd tot het ’bittere einde’. ,,Ik blijf zitten wat ze ook bieden. Laat me niet paaien, ook niet met dik 7000 euro verhuiskosten. Dat is een boel geld.”

Wethouder Jansma en woningbouwvereniging Eemland Wonen zijn nog in onderhandeling sinds de Baarnse gemeenteraad in januari geen medewerking wilde verlenen aan herontwikkeling met de bouw van dertig sociale woningen. Een deel van de politiek is niet overtuigd dat de woningen ’op’ zijn, zoals woningcorporatie Eemland Wonen stelt. Volgens de gemeentewoordvoerder zijn er nog ’geen uitkomsten’ van gesprekken te melden.

Donker noemt zich een ’mascotte’ van het buurtverzet. Een andere buurtbewoner heeft een brief gestuurd naar de gemeente met kritiek op Eemland Wonen, die ’linksom of rechtsom de zin wil krijgen’. Er wordt niet geluisterd naar bewoners en omwonenden, maar ’een mening gedicteerd’, schrijft een bewoner van de Groen van Prinstererlaan.

Urgentie

Bewoners krijgen te horen dat de huisjes plat gaan en dat in de tussentijd de ramen dichtgetimmerd worden. Een aantal mensen is in de afgelopen twee maanden gezwicht en verhuisd. Tien woningen staan nu leeg en twee zijn anti-kraak bewoond.

Donker weigert zich in te laten schrijven. ,,Dan krijg je een urgentieverklaring en paaien ze je met een grote eengezinswoning, waar je eigenlijk geen recht op heb. Door mijn zware burn out heb ik geen energie om te verhuizen”, zegt Donker.

Zij begrijpt niet waarom Eemland Wonen haar in 2014 de woning heeft aangeboden. ,,Als ik geweten had dat ik weer weg moest, had ik er niet op ingegaan. Zelfs de keuken en badkamer vernieuwd. Dom dat ze mij dit huis hebben aangeboden. Ze kennen me wel. Jaren geleden had ik ook een strijd met Eemland Wonen. Die heb ik gewonnen.” Donker heeft veel tijd gestoken in haar huisje. ,,Het is klein, maar voor mij groot genoeg. Van vochtigheid, waarover ze het hebben, heb ik niets gemerkt.”

Bij woningcorporatie Eemland Wonen, eigenaar van de woningen, was dinsdag niemand bereikbaar voor voor commentaar.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.