’Groen licht maakt burgers meer alert’

Hans van Keken
Baarn

Eind vorige week reed de politie in Baarn voor het eerst rond met groen zwaailicht. Een noviteit voor de regio, bedoeld om burgers alert te maken op inbrekers.

Volgens de wijkagenten zelf is het een doeltreffende en opvallend zichtbare manier om aandacht te vragen. ,,Al bij de eerste ronde met groen vrijdag merkten we dat burgers alert werden”, stelt een van de Baarnse wijkagenten.

In Almere werden vorig jaar al ervaringen opgedaan met ’groen licht’, nu dus onder meer ook in Baarn, zo meldt de politie op Facebook. Of dat inhoudt dat ook in andere gemeenten soms groen zwaailicht wordt getoond kan politiewoordvoerster Leonie Bosselaar niet zeggen. Dat hangt volgens haar van de agenten zelf af.

,,We zoeken in elk geval naar manieren om onze zichtbaarheid te vergroten, zeker in deze donkere dagen. Met groen zijn we sneller en beter zichtbaar voor de inwoners. En het werkt preventief, het schrikt mogelijke inbrekers af.”

De politie in Baarn rijdt alleen met groen licht in buurten waar veel inbraken of pogingen tot inbraak zijn geweest. Is dat niet het geval, dan wordt er gewoon gepatrouilleerd. Dat groene licht is volgens de politiewoordvoerster nodig omdat als er eenmaal in een straat ergens is ingebroken, de kans groter is dat inbrekers dan kort daarop opnieuw proberen toe te slaan.

Sociale media

Op Facebook krijgt de politie in Baarn veel reacties op het bericht, waarbij dan opvalt dat inwoners van Soest zich minder goed bedeeld voelen door de politie. Dat Soester wijkagenten minder actief zijn met sociale media wil volgens Bosselaar zeker niet zeggen dat Soest minder bedeeld wordt.

,,Het heeft vooral te maken met of de agenten er affiniteit mee hebben. Zo zijn ze in Gooi en Vechtstreek bijvoorbeeld ook heel actief in Gooise Meren, Huizen en Hilversum. En nog niet in Laren en Blaricum bijvoorbeeld.”

Dat de politie steeds meer gebruik maakt van de mogelijkheden van sociale media zorgt volgens de woordvoerster voor veel reacties en waardering van het publiek.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.