Getipt: ’De Jossen’ van Deo et Arti

Repetitie van ’De Jossen’.© Foto PR

Rudolf Hunnik
Eemnes

Wekelijks laat De Gooi- en Eemlander in de rubriek ’Getipt’ iemand aan het woord die enthousiast is over een cultureel evenement in de regio. Dat kan een toneelstuk zijn, een expositie of een concert. Deze week: Regisseur Sjef Smet over de eenakter ’De Jossen’ van Tom Lanoye bij Eemnesser Toneelvereniging Deo et Arti.

,,Het is echt een absurdistisch stuk: ’De Jossen’. Tom Lanoye schreef deze eenakter in het Vlaams. Het stuk gaat over een groep mensen die allemaal Jos heten. Al die ’Jossen’ hebben veel met elkaar gedeeld en hebben elkaar als groep ook nodig, maar één Jos is op een gegeven moment klaar met de groep. Vooral met hoe ze zich gedragen. Iedereen heeft daar een mening over en sommige ’Jossen’ vertellen dat zij er ook weleens doorheen zitten. Maar als die ene Jos uit de groep wil stappen, accepteren de andere ’Jossen’ dat niet.”

,,In het script staat dat je deze eenakter kunt spelen met maximaal dertig man. Ik heb uiteindelijk gekozen voor vijf ’Jossen’. Omdat de tekst dan een mooi ritme krijgt. Ik heb nog regels tekst verplaatst van de ene Jos naar de andere Jos, waardoor de karakters nu sterker neergezet worden. Het zijn allemaal individuen. De één is wat bruusker in zijn uitingen dan de andere. Er zit bijvoorbeeld een Jos bij die eigenlijk heel lief is en die zegt: ’Jos, dat moet je niet doen; stop er nu mee en maak je niet zo druk’.”

,,In het dagelijks leven ben ik huisschilder. Ik denk niet tijdens het schilderen die moet meer dát zeggen of juist dát doen. Ik denk aan heel andere dingen. Mijn werk neigt wel naar filosofisch denken. Je werkt veel alleen en zit in je eigen wereld. Je dwaalt af met je geest. Regisseren doe ik hoofdzakelijk op gevoel. Het bedenken en uitproberen van een scène gebeurt hier op de vloer in de Hasselbak. Soms weet je niet helemaal precies waar een stuk naartoe gaat, maar als je er mee bezig bent, zie je meer en ga je ook lagen zien. In het originele verhaal staat dat het begint met een dans om het samenzijn te benadrukken. Daar heb ik niet voor gekozen. Voor mijn gevoel leent het stuk zich er niet voor om de spelers in harlekijnpakjes te stoppen. Ik heb ’De Jossen’ naar het normale getrokken zonder allerlei poespas.”

Toneel

’De Jossen’ is te zien op: 7, 8, 14, 15 oktober in Theater Hasselbak Eemnes. Ook te zien op deze dagen ’Striptease’ van Slawomir Mrozek met regie van Annemieke van der Poel. www.deoetarti.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.