Veertiende editie Laren Jazz in een Singer ’onder constructie’

1/2
Laren

Rio ijlt nog een beetje na op de veertiende editie van Laren Jazz dat zaterdag drie september weer wordt gevierd. Want Josee Koning komt met haar Braziliaanse band Batida. En de Portugese zangeres Maria Mendes gaat zingen. Maar de hoofdact is toch Trijntje Oosterhuis met de Dutch Concert Big Band. In een Singer ’onder constructie’.

Directeur Evert van Os zegt: „De concertzaal is nog niet klaar. We hebben nu een tent met tribune voor driehonderdvijftig zitplaatsen. De foyer is weer beschikbaar voor de Frits Landesbergen combo. En we richten het Tuinpaviljoen in als concertpodium. Net als in vorige jaren speelt Laren Jazz zich af op drie podia. In de tent geven Trijntje Oosterhuis en de Dutch Concert Big Band twee concerten, zodat alle festivalbezoekers - we rekenen op zo’n zevenhonderd mensen - één concert kunnen bijwonen.”

De Dutch Concert Big Band staat voor de derde keer op Laren Jazz. In 2014 was het een souljazzshow, vorig jaar een tribute to Frank Sinatra. Nu staat Trijntje Oosterhuis in het middelpunt.

Trijntje Oosterhuis (1973) zingt een repertoire dat loopt van pop (’Total Touch’) tot soul (’Sisters of Soul’) tot jazz (de Amerikaanse pianist Herbie Hancock koos haar in 2009 uit als de beste jazzstem van Nederland).

Voor Laren Jazz wordt een concertprogramma samengesteld uit de Burt Bacharach cd’s ’The look of love’ en ’Who’ll speak for love’ die Trijntje in 2006 en 2007 maakte met het Metropole Orkest, en uit ’Sundays in New York’ met The Clayton- Hamilton Jazz Orchestra.

In de foyer van Singer mag het publiek rekenen op drummer Frits Landesbergen, bassist Edwin Corzilius en percussionist Jeroen de Rijk ditmaal met de Portugees- Nederlandse Maria Mendes, de Duitse pianist Olaf Pohlziehn en de Italiaanse saxofonist Max Ionata. Het zijn muzikale vrienden van Landesbergen. „Met Max heb ik pas geleden een cd opgenomen en tot eind augustus heb ik met hem door Italië getoerd”, zegt Landesbergen.

Weerzien

Het derde podium biedt een weerzien met oud Singer Jazz Award winners. Het is het kwartet van trombonist Ilja Reingoud (winnaar in 2004) met Marius Beets (2006), pianist Rob van Bavel en drummer Marcel Serierse, aangevuld met altsaxofoniste Tineke Postma (eerste winnaar in 2003), bugelspeler Ack van Rooyen (2007) en Joris Roelofs (2016)

De apotheose van Laren Jazz is gereserveerd voor Josee Koning en Batida. Met pianist Peter Schön richtte zij in de jaren tachtig de eerste Nederlandse band op die uitsluitend Braziliaanse jazz-fusion speelde. „Twintig jaar geleden is Batida opgeheven”, vertelt de zangeres. „Dit jaar doen we een reünie. We hebben al concerten gegeven met alle 22 musici die in Batida hebben gespeeld. Die konden in Laren niet op het podium. Vandaar dat we voor de tweede bezetting van Batida hebben gekozen met drummer Marcel Serierse, bassist Marcel Schimscheimer, gitarist Peter Tiehuis, de percussionisten Nippy Noya en Martin Gort, pianist Peter Schön en ik.”

Laren Jazz Award

Rietblazer Joris Roelofs is de winnaar van de veertiende Laren Jazz Award. Het is niet zijn eerste prijs. Hij won in 2000 het Prinses Christina Concours, in 2001 de Pim Jacobs Prijs, in 2003 als eerste niet-Amerikaan de Stan Getz Clifford Brown Fellowship Award, in 2004 de Deloitte Jazz Award. Dit jaar kreeg hij van het North Sea Jazz Festival een compositieopdracht.

,,Een eer”, zegt Joris Roelofs (32), ,,ook omdat Co de Kloet en Frits Landesbergen in de jury zitten. Van Frits heb ik mijn eerste grote gig gekregen in een Benny Goodman Tribute. Daar heb ik toen veel van geleerd.”

Al voordat hij in 2007 aan het Conservatorium van Amsterdam afstudeerde, had hij een drukke concertpraktijk. En nog altijd heeft hij weinig te klagen.

Roelofs is de leider van de saxofoonsectie in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, heeft een eigen Trio met de Amerikanen bassist Matt Penman en drummer Ted Poor, vormt een duo met drummer Han Bennink, speelt in de band van gitarist Reinier Baas en er zijn allerlei gastoptredens.

Per 1 september is Joris Roelofs ook hoofdvakdocent (bas)klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam.

Te zien

Zaterdag 3 september: Laren Jazz in Singer, Oude Drift 1, Laren. Aanvang: 18.00 uur. Kaarten à € 29 te bestellen bij Singer, en op www.larenjazz.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie