Naam verzetsman Gerard van Vulpen nu ook bijgeschreven op oorlogsmonument in Baarn

Joost Reijnders
Baarn

Zeventig jaar geleden kwam hij om in het concentratiekamp Bergen Belsen in Midden-Duitsland, Gerard van Vulpen, 41 jaar oud. Na verraad opgepakt tijdens de oorlog wegens zijn verzetswerk, straften de nazi’s de Baarnaar hard. Uiteindelijk kwam hij ergens in 1945 om in het concentratiekamp en ligt zijn gebeente in een massagraf. En nu staat zijn naam ook bijgeschreven op de plaquette op het oorlogsmonument in Baarn, het eerbetoon aan de omgekomen verzetsmensen uit de gemeente.

Voor neef en naamgenoot Gerard van Vulpen was het plaatsen van de plaquette een bijzonder moment. Sinds prins Bernhard in 2001 de plaquette onthulde, stak het hem dat de naam van zijn oom, naar wie hij vernoemd is, ontbrak. Dat kwam omdat de officiële sterfdatum van bakkersknecht Van Vulpen is vastgesteld op 31 mei 1945, dus ruim drie weken ná de capitulatie, en op het monument mochten alleen verzetsmensen die tíjdens de oorlog waren gevallen. Van Vulpen: ,,Maar de precieze sterfdatum is helemaal niet bekend, het kan al maanden eerder zijn. Na de bevrijding van het kamp hadden de Engelsen wel wat anders aan het hoofd: eerst de zorg voor de levenden; de administratie kwam later. Het was alleen al heel lastig om te achterhalen in welk kamp mijn oom heeft gezeten’’. Dertien jaar lobbyde Van Vulpen voor het vermelden van Gerards naam op de plaquette. Pas eind vorig jaar was het zo ver, toen de gemeenteraad besloot dat ook zijn naam op het monument moest komen.

Zeventig jaar na de bevrijding is ook de vraag om speciale aandacht voor de Joodse slachtoffers actueel. Zeker 44 Joodse Baarnaars werden vermoord. Een werkgroep zoekt uit wie deze Baarnaars waren, en of er nog tot nu toe onbekende Joodse slachtoffers zijn van de naziterreur. De groep wil ook voor hen een gedenkplek creëren. Burgemeester Röell zal maandag de Joodse Baarnaars ook gedenken tijdens dodenherdenking bij het oorlogsmonument tegenover het NS-station. Het station van waaruit de nazi-beulen hen wegvoerden naar vernietigingskampen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.