Bomenkap Hilversumse Groest trekt bekijks (video)

Boomwerker Brendon de Geus en collega’s vellen vakkundig kastanjebomen aan de Groest, die ter plekke worden versnipperd.© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Oude

Annemarie de Jong
Hilversum

Gehaast haalt een Hilversumse haar geparkeerde auto weg van de Groest. Enkele minuten later ploffen grote takken uit de kastanjeboom op het wegdek in het centrum.

Met veel geronk zetten werklui de kettingzaag in 44 zieke kastanjebomen, tussen het Gooilandplein en de Biersteeg. En dat trekt bekijks. ,,Ik vind het zonde”, zegt Liesbeth Oerlemans met zoontje Bram achterop haar fiets. ,,Als ze écht ziek zijn is het terecht, maar ik vind dat er tegenwoordig wel erg snel gerooid wordt. En wat krijg je er voor terug? Van die mini-boompjes.” Als een stam met oorverdovend geraas door de versnipperaar gaat, drukt Bram zijn handjes tegen zijn oren. ,,Poeh, we gaan weer”, roept de Hilversumse moeder.

Toeschouwer Han van der Pluim houdt nog even vol. ,,Mooi openhaardhout”, lacht hij. De Groest is zijn favoriete hotspot. ,,Even mooi weer en hup, de terrassen stromen vol.”

Ondertussen houden twee verkeersregelaars voorbijgangers op veilige afstand. ,,Meestal fietsen ze gewoon door. Ze horen je niet met die muziekdoppen in hun oren.” Boomwerker Brendon de Geus vertelt dat het best ’link werk’ is. ,,Je moet altijd alert zijn. Zeker in zo’n stad, waar van alles gebeurt dat afleidt. Je moet opletten dat je die kraan in een draai niet tegen je harses krijgt.”

Oeps

De mannen uit het oosten van het land overnachten in Hotel Ravel aan de Emmastraat. ,,Geen doen om op en neer te rijden.” De Geus slijpt zijn zaag en laat zich in een hoogwerker naar een boomtop liften. Vakkundig wordt de kastanje ’uitgekleed’. Een ’oeps-blik’ bij het publiek als plots een megatak op anderhalve meter na tegen een Golf belandt. ,,Dat ging net goed.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.