Brand Kolenstraat Hilversum ’geen gevolg coup’

Brandweer in actie aan de Kolenstraat.© foto Wessel Kok

Hilversum

Dat de Turkse gemeenschap gespleten wordt door de coup in Turkije, is in Hilversum nog niet te merken. Zo wordt de brand in de Kolenstraat niet in dat perspectief gezien.

De politie, het Gooise meldpunt voor discriminatie; ze benadrukken dat niets wijst op een link tussen de brandstichting bij de woning van een Turks gezin en de oplopende spanningen onder Turken in Nederland. Uitsluitsel geven kan niemand. Aan de Kolenstraat was zondagochtend rond half negen de auto van de Turkse familie doelwit. De wagen stond pal tegen de voorgevel van het huis van het gezin, die raakte zwaar beschadigd. Het echtpaar is met hun twee jonge zoontjes al weken bij familie in Turkije.

Elders in Nederland zijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije steeds meer Turken de dupe van onderlinge bedreigingen en intimidaties. De meldingen komen vooral binnen bij discriminatiemeldpunten. Maar niet bij dat voor Gooi en Vechtstreek, zegt een woordvoerster. „In het Gooi wordt nog behoorlijk met elkaar gepraat.”

Dat bevestigt voorman Adam Hancer van de ruim tweeduizend mensen tellende Turkse gemeenschap in Hilversum. „Wij zijn niet zo gewelddadig. De meesten wonen hier al tientallen jaren en kennen elkaar. We weten van elkaar waar we staan. Er is contact, het is bespreekbaar. Ik weet duizend procent zeker dat dit niet achter die brandstichting zit.”

Het getroffen gezin heeft zelf geen idee wie er achter de brand zit, zegt een politiewoordvoerster. „Het had ook de auto van de buren kunnen zijn. Helaas zijn er geen getuigen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.