Naarden krijgt ’Vesting in het klein’

Aanblik van de (ver)nieuwbouw vanaf de Nieuwe Steeg.© Illustraties: Stadskantoor Naarden bv

Eddie de Paepe
Naarden

Een ’Vesting in het klein’, zo omschrijft projectontwikkelaar Stadskantoor Naarden het opvallende bouwplan in het hart van de vestingstad.

Daarmee wordt benadrukt, dat het complex van 21 nieuwe woningen ’door de materialisatie en variatie in gevels naadloos aansluit bij het historische stadsbeeld’. Het project Het Hart van Naarden ’kenmerkt zich door de gezonde balans tussen historisch en modern’.

Gansoordstraat hoek Nieuwe Steeg.

Het voormalige Stadskantoor wordt deels gesloopt en vervolgens getransformeerd tot ’een nieuwe vesting in het klein met een variëteit aan karakteristieke appartementen en stadsvilla’s’. De woningen krijgen, zo belooft de ontwikkelaar, ’een traditioneel en authentiek karakter’ en worden energiezuinig en duurzaam.

Het project gaat waarschijnlijk in oktober in de verkoop. Aan de Gansoordstraat staan vijf herenhuizen gepland. Aan de Raadhuistraat en/of de binnentuin komen vijf appartementen op de begane grond, en een met de entree aan de Duivensteeg. Onderdeel van het plan is verder een atelierwoning op de hoek van de Gansoordstraat en de Duivensteeg. Vanuit de centrale hal - de voormalige ontvangsthal van het Stadskantoor - zijn ten slotte negen appartementen toegankelijk. De woningen variëren in woonoppervlakte van circa 45 m2 tot 233 m2 en krijgen inpandige (sousterrain) parkeerplaatsen.

Een aantal oorspronkelijke elementen wordt in hun waarde gelaten, meldt de ontwikkelaar. De entree blijft gesierd met de reliëfletters ’Stadskantoor’. Ook het wandkunstwerk van Eppo Doeve in de hal behoudt zijn plek. De binnentuin wordt heringericht tot een openbaar toegankelijke tuin.

De binnentuin van het complex, gezien vanaf de Nieuwe Steeg.

De verkoop van de woningen gaat waarschijnlijk in oktober van start. De prijzen zijn nog niet bekend. Een jaar geleden, toen overigens nog werd uitgegaan van 23 woningen, gaf de gemeente Gooise Meren als indicatie: 2,5 ton tot 1,1 miljoen euro.

Het voormalige stadskantoor, dat dateer uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, is een jaar geleden door de gemeente Gooise Meren van de hand gedaan. Het college van b en w had, op aangeven van een werkgroep van omwonenden en ’gemeentelijke professionals’, een keuze gemaakt uit negen ingediende plannen. Het uitverkoren plan ’Het Hart van Naarden’ is bedacht door dezelfde mensen die betrokken waren bij de ontwikkeling van het Vesting Hotel Naarden. Te weten: Alex Pool (conceptontwikkeling), Kees van Uden (vormgeving), ; Walter B. Fett, (vastgoed-finance), Erik Hennipman (bouw- en projectmanagement) en Egbert Hoogenberk (Harmonische Architectuur in Voorstonden ). Voor de bouw is Aalberts Bouw uit Loosdrecht in de arm genomen. Het project moet in 2020 zijn afgerond.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.