Frankrijk sluit net rond terrorist

Frankrijk sluit net rond terrorist© ANP

Janneke van Beusekom
TOULOUSE

De terreurgolf in Zuid-Frankrijk lijkt voorbij. De politie heeft woensdag het huis van een 23-jarige man in de stad Toulouse omsingeld. Agenten hebben meerdere keren geprobeerd de woning binnen te vallen en de terreurverdachte te overmeesteren, maar tot nu toe tevergeefs. Mogelijk geeft hij zich woensdagavond over.

De verdachte is de 23-jarige Mohamed Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst. Hij zou maandag drie kinderen en een leraar hebben doodgeschoten bij een joodse school in Toulouse. Hij zit waarschijnlijk ook achter twee schietpartijen in dezelfde regio vorige week. Daarbij kwamen drie militairen om het leven.

Merah heeft alle drie de aanslagen opgeëist. Hij zegt dat hij lid is van terreurnetwerk al-Qaeda en wraak wilde nemen voor de dood van Palestijnse kinderen. Hij zou zijn getraind in terreurkampen in Afghanistan en Pakistan. Volgens het Franse Openbaar Ministerie wilde hij woensdag opnieuw toeslaan; hij zou een militair en twee agenten hebben willen vermoorden.

De eerste moord in Toulouse, op zondag 11 maart, bracht de politie op het spoor van Merah. Het slachtoffer was een 30-jarige militair, die zijn motor op internet te koop had aangeboden. Merah reageerde vanaf de computer van zijn broer op de advertentie. Hij maakte een afspraak en schoot de verkoper daar dood.

Ook de broer was misschien betrokken bij de aanslagen. De politie heeft hem daarom woensdag opgepakt. Volgens rechercheurs sympathiseerde hij met radicale moslims. In de auto van de broer zijn mogelijk explosieven gevonden. Die worden onderzocht. Ook de moeder van Merah en de vriendin van de broer zijn gearresteerd.

Na de aanslag op de joodse school zeiden getuigen dat de schutter een camera in een harnas op zijn borst droeg. Daarmee zou hij de aanslagen hebben gefilmd. Volgens de aanklager is er een camera van Merah teruggevonden. Onderzoek moet uitwijzen of hij die heeft gebruikt bij de aanslagen.

Enkele uren voor de politie Merahs huis omsingelde, kreeg de tv-zender France 24 een telefoontje van een man die claimde achter de aanslagen te zitten. Hij zei de schietpartij op de joodse school te hebben gefilmd en de opnames snel op internet plaatsen. Het is nog niet duidelijk of Merah de beller is.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.