Huizer Molen keert toch terug naar het vissersdorp

Met de hand ingekleurde litho van de hand van Bob Brobbel.

Met de hand ingekleurde litho van de hand van Bob Brobbel.© Foto: Noord-Hollands Archief

Eddie de Paepe
Huizen

De Huizer molen keert toch terug in het voormalige vissersdorp. De Model Spoor Club Huizen (MSCH) werkt aan een werkend model - schaal 1:87 - van het markante bouwsel, dat sinds 1916 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat.

De molen krijgt een mooi plekje op de grote spoorbaan - met als thema de Utrechtse Heuvelrug - in het clubhuis van de MSCH aan de Jan van Galenstraat in Huizen.

Centraal komt station Utrecht, zoals dat er vroeger heeft uitgezien.

Vanuit de drie buurtsporen van dat station is een aftakking gemaakt naar de stations Soest en Baarn (nu De Generaal). Aan station Soest en omgeving wordt hard gewerkt.

Maar ook een belangrijk deel van Huizen heeft of krijgt op de ’modulebaan’ een plaatsje, zo meldt MSCH-voorzitter Han Landman. Rond de Oude Haven met zijn werf en botters zijn al de kalkovens te zien, en het station van de Gooise Stoomtram dat vroeger aan de Naarderstraat stond.

Aan dit ’Huizerodam’ wordt nu de oude korenmolen toegevoegd. ,,Dinsdag hebben we de Molenberg gemaakt”, meldt Landman. Het bouwen van de miniatuur kost nog wel een maand of twee, drie. ,,In november hebben we weer een open huis. Dan is hij zeker klaar.”

Ook andere markante gebouwen krijgen een plekje op de baan. ,,Aan het eind van het traject is aan beide zijden een dubbele keerlus gesitueerd. Op een van de keerlussen is een heuvellandschap gemaakt, waarop zo natuurgetrouw mogelijk het landgoed Flevorama, dat op de grens van Huizen en de gemeente Naarden staat, is uitgebeeld.” Op de andere keerlus krijgt een heidelandschap gestalte waarop de Tafelberg is gepland, compleet met de op schaal nagemaakte schaapskooi.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.