Verdachten van plofkraken en wietkwekerijen blijven in voorarrest

Redactie Hilversum
HilversumLaren

Volgens justitie maakte een criminele organisatie tot afgelopen zomer gebruik van garageboxen en een loods in het Gooi om gestolen auto’s te stallen en hennep te kweken.

Vier vermoedelijke leden van de bende, die ook plofkraken in Weert en Wezep zou hebben gepleegd, moesten dinsdag voor de Utrechtse rechtbank verschijnen en blijven in voorarrest.

De mannen varieerden in leeftijd tussen de 25 en 35 jaar en kwamen uit Nieuwegein, Vianen en Zeist. Dinsdag bleek dat justitie ook een vijfde verdachte op het oog heeft, maar dat die nog voortvluchtig is. Leden van de bende hadden volgens justitie in Duitsland BMW’s en Audi’s gestolen die ze in garageboxen in onder meer Laren en Naarden hadden verstopt.

Daarnaast zouden twee leden van de groep, de 25-jarige Stephano R. uit Nieuwegein en zijn 35-jarige plaatsgenoot Wilhelmus W., in een loods aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum een hennepkwekerij hebben gehad.

Onschuldig

Het was slechts een van de drie kwekerijen waarbij de twee betrokken waren, aldus justitie.

Daarnaast zou de organisatie verantwoordelijk zijn geweest voor twee plofkraken bij geldautomaten, die eind 2012 en begin 2013 waren gepleegd.

Omdat het politieonderzoek pas onlangs werd afgerond, kon de zaak dinsdag nog niet inhoudelijk door de rechtbank worden besproken. De zitting ging vooral over de vraag of de verdachten in voorarrest moeten blijven.

Hoewel drie van hen stellen onschuldig te zijn, besloot de rechtbank dat zij vast moeten blijven zitten. Alleen verdachte W., die bij de politie had bekend dat hij klusjes had uitgevoerd in de organisatie, was al eerder op vrije voeten gesteld. De zaak gaat verder op 17 november.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.