'De grootste badkuip van Soest' na wolkbreuk

Jetty Claus
Soest

Een wolkbreuk heeft zaterdagavond vanaf kwart over zes enkele uren voor grote wateroverlast in Soest-Zuid gezorgd. Hilarische taferelen waren er ook bij een straatbarbecue aan de Korte Ossendam. Het feest was kort daarvoor begonnen. Door de stortregen stonden de 65 feestvierders tot aan de kuiten in het water. De straat was van tuin tot tuin ondergelopen.

,,Stoepranden zagen we niet meer en de klinkers dreven voorbij’’, aldus een de organisatoren Erik Dobbelsteijn.  Terwijl het straatfeest provisorisch werd voortgezet, stonden bij bewoners in andere straten de tranen in de ogen vanwege de waterschade. De brandweer was druk met het leegpompen van kelderruimtes. ,,Het had geen zin om ook in onze straat het water weg te pompen, omdat het anders elders omhoog zou komen’’, aldus Dobbelsteijn.

De oudste barbecuedeelneemster Toos van Fulpen (80), die het feest had geopend door een lint door te knippen, zat pontificaal met de benen omhoog in een partytent aan de lekkere happen.

,,Dit was de grootste badkuip van Soest, maar het straatfeest is niet in het water gevallen’’, grinnikt Dobbelsteijn.

Volgens buurvrouw Caroline van Galen komen lichtere overstromingen in de buurt wel vaker voor, omdat haar wijk het laagste punt van Soest is. ,,Kinderen zwommen zaterdagavond in het water. Zo hygiënisch was dat niet. Ze moesten onder de douche om af te spoelen. Met kaplaarzen aan kwamen de mensen terug.’’

,,Sneu was het alleen voor de jongvolwassenen met een beperking van de begeleid-wonenprojecten ’t Fierhuis en Villa Forus. Zij  schrokken zo van het onweer, dat zij in lichte paniek naar huis vluchtten. Zij deden vlak daarvoor nog zo enthousiast mee met de spelletjes. We hebben later de barecueworstjes naar hen toegebracht’’, aldus Van Galen.

De bestelde kar van ijssalon Bremer moest ook de watermassa trotseren. Het in het water drijvende springkussen werd opzij geduwd om doorgang te geven. Toen het water rond half negen weggelopen was, werd een groot scherm neergezet voor de WK-wedstrijd Nederland-Brazilië. Deze natte barbecue-ervaring zorgde voor verbroedering in de straat, die veel nieuwe bewoners heeft. Acht jaar geleden was het laatste straatfeest en in mei moest de barbecue afgeblazen worden door slecht weer. De overstroming had wel nog een voordeel. Zondag stonden veel bewoners het losgeraakte onkruid tussen tegels weg te krabben.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.