Afscheid nadert van beeldbepalende Laurentiuskerk in Weesp

De Laurentiuskerk. Archieffoto Kastermans

De Laurentiuskerk. Archieffoto Kastermans

Tamar de Vries
Weesp

Katholieke gelovigen uit Weesp en Muiden van de parochie Levend Water nemen binnenkort afscheid van de Laurentiuskerk in Weesp. De kerkgemeenschap moet verhuizen omdat de kerk aan de Herengracht verzakt en te duur zou worden in onderhoud en behoud.

,,Grote, kostbare gebouwen passen niet meer bij ons’’, zegt Gerard Tijssen namens het parochiebestuur. ,,Als we ze toch willen onderhouden, kunnen we geen goede kerkgemeenschap zijn. We stoppen onze tijd, energie en geld liever in mensen dan in stenen. Natuurlijk vinden we het jammer en dus nemen we, met pijn in het hart, afscheid.’’

Maar het nieuwe gebouw heeft ook voordelen. Het onderhoud kost veel minder geld en tijd, zodat er meer overblijft waar het in de kerk echt om gaat. Voor de gewone samenkomsten is de kerk ook niet meer te groot: de gelovigen zitten dichter bij elkaar. Daardoor is er meer contact tussen de parochianen. Het nieuwe gebouw is veel zuiniger met energie.

Onbekend is nog wat er met de Laurentiuskerk gaat gebeuren.

Het parochiebestuur wil het nieuwe gebruik en de eventuele nieuwe invulling van de kerk en de pastorie aan de Herengracht niet bepalen. Dat is een taak voor de gemeente en de Weesper samenleving.

Vrijdag is er een afscheidsconcert met medewerking van het Kroonkoor, waar de kerk nog een keer in volle glorie zal schitteren. Zondag 27 april is de laatste viering in de kerk, voordat de verhuizing naar de voormalige apostolische kerk aan de Troelstralaan zijn beslag krijgt. De nieuwe kerk wordt op 15 juni ’s middags ingewijd door bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.