’Baarnaar’ Ewout Henny ’vreselijk gepakt’ met bedrijf Conservatrix

Ronald Frisart
Baarn

Ewout Henny, voormalig (mede)eigenaar van de in Baarn gevestigde levensverzekeraar Conservatrix, voelt zich ’op een vreselijke manier gepakt’ door De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zegt hij in een interview dat NRC Handelsblad zaterdag publiceerde.

Op 15 mei bepaalde de rechter dat DNB als toezichthouder het recht had de eigenaars van Conservatrix te onteigenen.

Voor 1 euro nam de Amerikaanse branchegenoot Eli Global het bedrijf over. Conservatrix, opgericht in 1872 en nu nog gevestigd in Huize Canton aan de Javalaan in Baarn, had 100.000 klanten.

De 72-jarige Henny - zijn oudere broer Boudewijn is eerder deze maand plotseling overleden - legt in NRC Handelsblad uit hoe het Conservatrix-dossier volgens hem is verlopen. Naar zijn zeggen heeft DNB de in 2012 veranderde Wet financieel toezicht heel erg rigide toegepast.

DNB stelde tegenover de rechter dat Conservatrix financieel niet sterk genoeg meer was: de solvabiliteit was teruggelopen van 400 procent in 2006 naar 11 procent in 2015, terwijl 100 procent de vereiste ondergrens is.

Henny zegt nu dat Conservatrix, zelfs bij de huidige lage rentestand, nog zestig jaar aan zijn verplichtingen kon voldoen.

Groot probleem was in de ogen van DNB de hypotheekportefeuille van Conservatrix. Die omvatte zo’n 200 miljoen euro. Een ’extreem gezonde portefeuille’, stelt Henny, want grotendeels gedekt door de Nationale Hypotheekgarantie.

Door nieuwe Europese regels moest de hypotheekportefeuille anders worden gewaardeerd. ,,De buffer die we moesten aanhouden werd opeens vijf tot acht keer hoger dan voorheen’’, citeert NRC hem. Volgens Henny was Nederland het enige land dat die nieuwe regels meteen invoerde, zonder overgangsperiode.

Naar Henny’s overtuiging is het Conservatrix fataal geworden dat het een familiebedrijf was. Na het debacle met Dirk Scheringa’s DSB stonden zulke bedrijven in de financiële sector in een kwade reuk bij DNB, schetst Henny.

De nieuwe eigenaar verhuist Conservatrix volgend jaar naar Utrecht. Ewout Henny woont tegenwoordig in België. Hij, zijn broer en een vriend werden in 1963 tot celstraffen veroordeeld wegens de moord in 1960 op de 14-jarige Soester Theo Mastwijk. Ewout Henny was toen 15, broer Boudewijn 17 jaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.