Rugbyclub Hilversum meteen alweer aan kop

Hilversum-international Rik Roovers krijgt de bal aangespeeld tegen Hookers.

Hilversum-international Rik Roovers krijgt de bal aangespeeld tegen Hookers.© Foto Studio Kastermans

Piet van den Deijssel
Hilversum/Naarden

Rugbyclub Hilversum is het seizoen begonnen waar het vorig seizoen met grote overtuiging eindigde: aan kop van de nationale ereklasse. De ploeg won ruim met 41-3 van Hookers. Ook ’t Gooi startte met een overwinning, maar dat ging ten koste van de Amstelveense Rugbyclub een stuk stroever: 8-6.

Spelend coach Marcus Holden opende voor Hilversum met een strafschop (3-0), maar die voorsprong werd snel weggewerkt 3-3. Hookers hoopte met fysiek spel het de landskampioen moeilijk te maken, maar dat lukte niet en halverwege stond het al 22-3 door tries van Blake Nightingale en Rik Roovers, plus twee conversies van Holden.

In de tweede helft zette Hilversum door en raakten de bezoekers uit Hoek van Holland wat gefrustreerd. De hele wedstrijd kwamen ze nooit bij de Hilversumse achterlijn, vooral door het goede verdedigen van de thuisploeg. Sam Hoogland zorgde voor 27-3 gevolgd door Dirk Danen met de 34-3. De eindstand werd door Rik Roovers op het scorebord gezet 41-3.

Marcus Holden was tevreden, zeker aangezien hij een zestal spelers uit zijn selectie moest missen. Maar de groep lijkt groot genoeg om aanstaande zaterdag in de topper tegen The Dukes een representatief team op de been te brengen.

’t Gooi-coach Allard Jonkers was tevreden, ondanks de wat magere zege op Amstelveen. Die tegenstander is er namelijk op vooruit gegaan en niet meer zomaar verslagen. Hoewel ’t Gooi in de tweede helft een behoorlijk overwicht had, kwamen er in die fase ook wat zwakke puntjes naar voren. ,,Ik heb deze gezien en we gaan er aan werken’’, aldus Jonkers. Net als regiogenoot Hilversum is ’t Gooi nog niet compleet en ontbreken er diverse spelers door blessures. Dat moet volgens Jonkers geen beletsel zijn om zaterdag in Amsterdam tegen Ascrum weer een mooie wedstrijd neer te zetten. ,,Ik verwacht ook daar een wedstrijd met open rugby. Ascrum is een mooie tegenstander voor ons om te groeien naar een samenhangend team.’’

’t Gooi en Amstelveen speelden aantrekkelijk, fris en open rugby. Er werd flink druk op elkaar uitgeoefend en goed verdedigend. De Naarders waren dominant in de voorwaartsen, maar lieten in de line-outs nogal eens een steek vallen. In de eerste helft waren de teams aan elkaar gewaagd en opende Danny Volker, de zoon van voormalig ’t Gooi-speler Job Volker, met een penalty de score (0-3). Even later verdubbelde diezelfde Volker de marge met weer een goed gericht schot tussen de palen. De thuisclub zette daar een try tegenover van Alex van Povel 5-6 en won de wedstrijd na een geslaagde strafschop van Alex Stafford.

Meer nieuws uit Sport Regionaal