’Ik leg de slang even in mijn nek’

Kinderboerderij Canton viert feest. Charley legt tot schrik van haar vriendinnen rattenslang Chico in haar nek.© Foto studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Nina Menke
Baarn

Slangen, schildpadden en acrobatische konijnen. Baarnse Kinderboerderij Canton aan de Piet Heinlaan vierde zaterdag op Burendag haar 25-jarige jubileum. ,,Ik douche met een reptiel.”

Bij een kinderboerderij denk je al gauw aan schattige lammetjes en springende geitjes. Maar het is feest, dus vandaag showt Monique Sirigu van Reptielenhuis Eemland een paar bijzondere beesten. Rattenslang Chico is naar haar zeggen ongevaarlijk. ,,Hij heeft al op honderden kinderhanden gelegen. Bovendien lust hij alleen kuikens en muizen.” Sirigu heeft zelfs een reptiel als huisdier. De 1,5 meter lange Lemmy. Kijk, hier zie je schrammen en littekens. Komt door Lemmy. Ik douche ook met hem. Hij is mijn schatje.”

Naast de reptielenkraam wachten een paar meisjes totdat ze geschminkt worden. ,,We komen hier vaak. Mijn moeder werkt hier. Eieren rapen is het leukste.” Charley (6) ziet de slang en zegt stoer: ,,Ik leg hem wel in mijn nek.’’ Haar moeder gelooft haar niet. ,,Ze zegt vaker: ’Dat durf ik wel hoor.’” Haar moeder heeft het mis. Sirigu legt de slang in haar nek. Charley staat stokstijf en kijkt waar het uitstekende tongetje naartoe gaat. ,,Niet eng hoor. En hij is niet glibberig.”

Bij het springkussen staat Diana Klappers. De Baarnse vindt het een leerzame plek. ,,Kinderen leren omgaan met dieren. En er werken gehandicapten hier. Goed dat ze dat ook zien.” Beheerder Ellen van den Brink beaamt wat Klappers zegt. ,,Het is goed voor hun sociale ontwikkeling. Canton is ook een ontmoetingsplek voor de buurt.”

Merijn (5) is graag op de boerderij. ,,Ik help vaak. Elke middag mag je dieren voeren.” Konijnendeskundige Ilse Pos geeft Merijn instructies. Ze doet ook kunstjes met de konijnen. ,,Je moet ze nooit zomaar oppakken. Ze zijn snel bang en kunnen dan agressief worden.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.