Kerststallenroute langs Baarnse tuinen nog groter

Julia Brilman vindt de kerststallen, zoals deze aan de Smutslaan, ’heel mooi’.

Eddie de Paepe
Baarn

Enthousiast komen de studentes Anne van Veen en Han Bosman in de avondduisternis aanfietsen bij de met fraaie kerststallen versierde tuin van het huis aan de Smutslaan van Anne’s oud-lerares Jacqueline van den Eshof. Zij was twintig jaar geleden initiatiefneemster van de Kerststallenroute De Weg van het Licht. ,,Het wordt elk jaar mooier,” zegt Anne, die haar medestudente graag deelgenoot wil maken van het kerstallenevenement in het dorp waar zij opgroeide.

Ook Han Bosman is onder de indruk van de ruim honderd vaak door bewoners zelf gemaakte stallen. De variatie is groot: klassieke exemplaren, schilderijen, wandkleden, kinderstallen, modern en traditioneel. En dat terwijl Han bij het zien van de eerste stal op hun route nog dacht: dat belooft wat! ,,Dat was een heel klein kastje en ik kom uit het katholieke zuiden, uit Den Bosch, waar met kerststallen altijd flink wordt uitgepakt. Maar de volgende stal die we zagen was al zoals ik het verwachtte en ik heb echt fantastische exemplaren gezien. Heel mooi verlicht, zo in het donker. Deze route is echt een aanrader.”

Prikbord

Er zijn ook verrassende variaties op de kerststal. Zo is er bij een huis een fors prikbord in de vorm van een kerstengel, met de vraag ’Wie is uw kerstengel?’ In een bakje liggen blanco papiertjes waarop een naam kan worden ingevuld, waarna het papiertje met een punaise op de grote kerstengel kan worden geprikt. Daarvoor is Julia Brilman, die met haar vader en moeder een deel van de route loopt, nog te klein. Maar de kerststallen vindt ze ’heel mooi’. Ze huppelt meteen een paar kerststallen terug om de fotograaf er eentje aan te wijzen die ze wel heel erg mooi vindt. De Kerststallenroute, bescheiden begonnen met stallen in zeven tuinen, beleeft dit jaar zijn twintigste editie en het aantal deelnemers stijgt nog gestaag. Dit jaar doen voor het eerst ook 26 winkeliers aan de Laanstraat en de Brinklaan mee.

De Weg van het Licht is nog te zien tot en met 6 januari. Voor info, routekaart en puzzeltocht: www.wegvanhetlicht.nl

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.