Band Hillary met JOP in Loenen aan de Vecht

Zo kan het ook: een nieuwe JOP in Almere.© Archieffoto Studio Kastermans

Zo kan het ook: een nieuwe JOP in Almere.© Archieffoto’s: Studio Kastermans

Jongerenplekken zonder toezicht geven narigheid.

1 / 3
Casper van den Broek
Loenen aan de Vecht

Presidentskandidate Hillary Clinton verwees vrijdag in haar grote speech nog speciaal naar haar boek: ’It takes a Village’. Er is een stad of dorp voor nodig om een kind op te voeden. Laat dat nou net gaan om de strijd rond de nieuwe Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) in Loenen.

Al maanden woedt er een strijd in het dorp, nu de jongeren hun hangplek in het centrum moeten verlaten. Het oude gemeentehuis is verkocht en het park wordt afgesloten. Tot voor kort wist een willekeurige gemeente dan wel wat het moest doen. Een nieuwe hangplek zover mogelijk weg. Dan heeft niemand er last van.

Tegenwoordig gaat dat heel anders. Het ’It takes a Village’ wordt ook in Loenen het officiële beleid. De jeugdwethouder Jacqueline Koops is al druk aan het schrijven om het dit najaar in de gemeenteraad te introduceren.

Met een dure term heet het ook wel ’pedagogische civil society’, voor ons eigen land ontwikkeld door professor Micha de Winter van de Universiteit Utrecht.

Wat is dat precies, een ’pedagogisch civil society’? Het is een gemeenschap waarbij we allen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. Dus eigenlijk zoals dat vroeger was.

Want wie kan het zich nog herinneren. Moeder was thuis, maar ook de buren en familie namen een deel van de opvoeding op zich. Er waren buurtwinkeltjes, waar je als kind alleen naartoe mocht om iets te kopen. Ouders deden mee op school.

Tegenwoordig zijn kinderen meer op zichzelf teruggeworpen. Behalve hun ouders en vrienden is er niemand die zich om hen bekommert. De woon- en werkomgeving is gescheiden, er zijn meer verhuisbewegingen, winkeltjes verdwijnen, het verenigingsleven bladdert af en scholen en de kinderopvang hebben te maken met een verzakelijking.

Met de nieuwe aanpak is het de bedoeling dat de opvoeding van de kinderen niet langer een privézorg is, maar een publiek onderwerp. Vraag is alleen hoe je dat bereikt. In ieder geval niet door een blik welzijnswerkers open te trekken.

Het gaat er om dat de gemeente initiatieven ondersteunt, variërend van een borstvoedingscafé voor moeders tot coaching door een mede-ouder, en van een drie-generaties centrum tot een jongeren ontmoetingsplaats (JOP), inclusief begeleiding van de jongeren door ouders of verenigingen.

En daar ging het in Loenen mis. De nieuwe ontmoetingsplek bij Sportpark De Heul zou worden begeleid door de voetbalclub. De hockeyclub en tennissers voelden er echter niets voor. Aangezien de gemeenteraad had besloten dat er altijd draagvlak onder de omwonenden moet zijn, is de locatie geschrapt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.