Schade jaarwisseling gering ondanks brand kunstgras

© Foto ANP

Jetty Claus
Soest

Een ’bonus’ op een geslaagde jaarwisseling, noemt Soester burgemeester Rob Metz de beperkte schade aan gemeente-eigendommen. Het is rustiger verlopen dan andere jaren, ook in Baarn. En in Smitsveen waar het vorig jaar bal was. Vuurwerkvandalen hebben in Park Honsbergen in de wijk Klaarwater wél het kunstgras van de speelplek beschadigd door brand.

De herstelkosten worden geraamd op 3500 euro. Maar voor Soest is dat een ’schijntje’. Bij de vorige jaarwisseling bedroeg de schade nog 9000 euro en eerder zelfs 15 mille. Bij Honsbergen was het een paar jaar geleden ook raak met beschadigingen aan speeltoestellen en opgeblazen prullenbakken met Oud en Nieuw.

Buurtvaders

Vanuit de politie was er gezien de ervaringen van voorgaande jaren extra capaciteit beschikbaar voor Smitsveen. Ook waren er buurtvaders die door de wijk rondes liepen en jongeren aanspraken op hun gedrag en wegstuurden. ,,Dat werkte uitstekend”, aldus Metz. Ook boa’s, jongerenwerkers waren actief om het feest beheersbaar te houden.

Het jaar ervoor ging het mis in Smitsveen. Het instellen van de vuurwerkvrije zone in Smitsveen, de enige in Soest, wakkerde de onrust juist aan bij de reljeugd. Er waren grote groepen die de politie uitdaagden. Het leidde toen tot excessen als een zwaar beschadigde politiewagen.

Een winkelwagen werd van een flat gegooid en een mobiele camera-unit werd opgeblazen.

Discussie

Er was voor deze jaarwisseling dan ook een hele discussie of er weer een vuurwerkvrijezone moest komen. Er werd toch toe besloten en dat pakte goed uit.

De Baarnse gemeentewoordvoerster meldt verheugd dat er voor zover gisteren bekend ’niks’ vernield is. Zij houdt echter een slag om de arm, omdat het exacte bedrag nog bepaald moet worden. Er kunnen nog meldingen binnenkomen.

,,We hebben voor de jaarwisseling alleen een melding gehad van een krom geblazen verbodsbord bij een speelterreintje.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.