Testen! Maar hoe dan?

Op de website van Jellinek, afdeling preventie, is in een filmpje te zien hoe XTC wordt getest.

Er zijn twee manieren. Ten eerste de Marquisetest. Deze sneltest wordt gedaan terwijl je wacht. Met een mesje schraapt de tester een stukje van de pil. Op dit monster wordt een zuur gedruppeld. Als er MDMA, de werkzame stof van XTC, in de pil zit, dan kleurt dit blauw. Dat is de eerste indicatie. Daarna wordt er goed gekeken naar alle zichtbare kenmerken van de pil. De kleur, omvang, vorm en het logo. Op bijna elke pil staat een logo. Er zit echter een adder onder het gras: een ’goede’ en een ’slechte’ pil kunnen hetzelfde logo hebben. Het gevaar daarvan is dat je een goede pil denkt te hebben, terwijl deze gevaarlijk is. Jellinek adviseert daarom ook om gewoon te komen testen en niet zelf een pil te vergelijken met plaatjes van websites als www.pilreport.com. Dat is niet waterdicht.

Na de test worden de kenmerken ingevoerd in de computer. Daaruit komt een uitslag indien de pil bekend is in het systeem. Zo niet, dan wordt deze opgestuurd naar het laboratorium. Elke pil die in het systeem staat, wordt drie keer getest. Het aantal milligrammen MDMA wordt gemeten en er wordt gekeken of er geen ’vervuiling’ in de pil zit - rattengif bijvoorbeeld.

Pillen staan vaak maar vier weken in de database. Daarna is die partij verkocht en komt nieuw aanbod op de markt - en dus een nieuwe melding in de database.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.