Honkbalploeg HCAW uitgedund na transferperiode

Jim Ploeger, de beste werper van HCAW, gaat naar Amsterdam.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Bussum

HCAW zal komend jaar niet eenvoudig kunnen voortborduren op het succesvolle seizoen 2017. Voor het eerst in tien jaar werd de top vier weer bereikt, maar dat bleek voor een groot deel van de selectie geen reden te zijn om door te pakken. Liefst veertien spelers vertrekken uit uit het team van coach Roeland Henrique sr., van wie zes helemaal stoppen met honkballen.

„We hebben toewerkt naar het bereiken van de play-offs”, zegt manager Frank Mooijman. „Nu dat doel is bereikt, vonden spelers het tijd om aan hun maatschappelijke carrière te gaan werken.” Behalve de zes stoppers, gaat er namelijk ook een aantal spelers op een lager niveau spelen. Dat houdt onder meer in dat ze geen midweekse wedstrijden meer hoeven te spelen. „Er vertrekken meer spelers dan we hadden gehoopt. Het was onze intentie om met één pitcher en één veldspeler minder te gaan werken. In beide groepen zitten we nu echter met twee spelers minder. De komende maanden zullen we dus op een creatieve manier naar aanwinsten moeten zoeken.” De kans is nihil dat het daarbij om buitenlanders zal gaan.

Het grootste verlies is Jim Ploeger. De international gaat naar Amsterdam. Daarvoor in de plaats komen drie startende werpers naar Bussum, van wie Dennis Burgersdijk na vijf jaar zijn rentree bij HCAW maakt. Verder Chris Pfau en Hilversummer Timo van Ancum. „Vanuit de selectie is de wens gekomen om met vier starters te gaan werken om meer onderlinge concurrentie te creëren.” De drie nieuwelingen gaan dan ook de strijd aan met Ian Delamarre en Kaj Timmermans. Met de komst van Denzel Bryson en Jeandro Tromp, die doorschuift uit de jeugd, komen er ook weer twee grote talenten binnen. Ze treden daarmee in de voetstappen van Delano Selassa - de korte stop van HCAW is afgelopen weekend verkozen tot de meest veelbelovende jeugdspeler in de hoofdklasse.

Mooijman: „Wij willen onze plaats in de top vier handhaven en dat is met deze selectie absoluut mogelijk.” Kijkend naar alle transfers lijken Amsterdam en Neptunus er nog sterker op te zijn geworden en blijven die uit zicht. Pioniers is veel spelers kwijtgeraakt en gaat met een jonge groep aan de slag. DSS is er op het oog sterker op geworden.

Nieuw: Timo van Ancum, Julian Goins, Roland Laurens, Julian Rip, Berend Ruben (allen UVV), Patrick Bok, Dennis Burgersdijk (beiden Amsterdam Pirates), Denzel Bryson (Twins), Chris Pfau (Pioniers), Jeandro Tromp (HCAW 2).

Weg: Rachid Engelhardt, Rowan van Hoek (Quick Amersfoort), Rossini Frolijk (RCH-Pinguïns), Steven van Groningen (Alcmaria Victrix), Raoell Kortstam (HCAW 2), Tim Niekerk (Zuidvogels), Jim Ploeger (Amsterdam Pirates), Koen Werkman (DSS), Kevin Dirksen, Sven Jongejans, Sedley Karel, Dylan Koster, Giovanni Tensen, Boyd Tuhumury (allen gestopt).

Meer nieuws uit Sport Regionaal