HCAW-pitcher Leon Elshof overwint twijfel en emoties

Leon Elshof

Leon Elshof

Bert Jan van Oel
Bussum

Woedend stormde Leon Elshof de praktijk uit. De pitcher van HCAW was het revalideren helemaal zat. ,,Dan maar lekker de breedtesport in”, foeterde hij. Samen met zijn broer en fysiotherapeut Arjan Elshof zette hij niettemin door en zondag gooide Elshof na een jaar blessureleed weer zijn eerste bal in de hoofdklasse. ,,Zonder Arjan en SMC Almere was ik ermee gestopt”, geeft de 22-jarige Bussumer eerlijk toe. ,,Ik ben eigenlijk al vanaf mijn twaalfde met topsport bezig, het afgelopen jaar was in alles een keiharde klap.”

Elshof kende een sterke start in de hoofdmacht van HCAW, met onder meer een fraaie overwinning op Neptunus. In december 2013 ging het door krachttraining mis. ,,Er is geen specifiek moment geweest dat het erin schoot. Ik kreeg pijn in mijn schouder, vooral toen we na de winter weer gingen gooien.”

Een bezoek aan de fysiotherapeut volgde en daar werd geconstateerd dat hij last zou hebben van ’shoulder impingement’, weefsel dat wordt afgeklemd tussen schouderkop en schouderdak. Een foute diagnose, zo zou later blijken.

,,Ik werd behandelend om meer kracht in de schouder te krijgen. Daardoor ben ik blijven gooien en ging de schouder nog verder kapot.”

Verkeerd

Exact een jaar geleden ging het echt mis tegen UVV. ,,Deels mijn eigen fout. Ik had al te veel ballen in de bullpen gegooid voordat ik de heuvel opkwam. Drie dagen later kon ik mijn arm nog niet vrij bewegen en is er een mri-scan gemaakt.”

Toen bleek het echte probleem: zijn labrum was gescheurd. Dit is een kraakbeenring in de kom van de schouder. Door een verkeerde beweging kan het labrum klem komen te zitten tussen de kom en de kop van de bovenarm, waardoor het kan scheuren. ,,Op de scan bleek dat de oorspronkelijke scheur al op natuurlijke wijze was gaan hechten, maar weer helemaal opnieuw was gescheurd.”

Hij werd geopereerd en moest een jaar revalideren. Op dat moment wist hij nog niet eens of het wel succesvol zou zijn. ,,In zestig procent van de gevallen keer je terug op je oude niveau. Als je de operatie ingaat heb je volledig het vertrouwen.”

Knakte

Langzaam verschoof dat naar de veertig procent. ,,Ik was al zo lang bezig en de twijfel sloeg steeds meer toe.” De revalidatie liep namelijk niet soepel. ,,Ik mocht eindelijk weer een wedstrijd gooien bij HCAW 2. Dat ging best lekker, maar een paar dagen later voelde mijn schouder nog rot. Ik moest het weer langzamer aan doen. Voor mijn gevoel stond ik stil.”

Twee maanden geleden knakte er dan ook iets. ,,Had ik geen persoonlijke band gehad met mijn fysiotherapeut, dan hij me nooit meer teruggezien.” Behalve zijn moeizame herstel was zijn studie inmiddels ook in de knoop geraakt. Broer Arjan had al gezien dat het niet goed ging en rende achter hem aan. ,,Op de parkeerplaats hebben we toen een emotioneel gesprek gehad. ’Heb vertrouwen in mij en in jezelf’, bleef hij herhalen. Uiteindelijk ging toen de knop om en acht weken later stond ik weer op de heuvel.”

Aanvallen

Elshof was nog nooit zo zenuwachtig voor een wedstrijd. ,,Wat me wel lukte was om de ’schijtfactor’ weer op te zetten, net zoals in mijn eerste jaar in de hoofdklasse. Schijt hebben aan wie er tegenover je staat en gewoon aanvallen.”

Voor Elshof is dit nu het vertrekpunt. ,,Ik hoop de komende weken nog een grote rol te kunnen vertolken vanuit de bullpen. Als team hebben we een zwaar jaar gehad, maar ik ben er zeker van dat we ons gaan handhaven.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal