Rubberkorrels Baarn deze zomer niet weg

Joost Reijnders
Baarn

Het verwijderen van de rubberkorrels op de kunstgrasvelden en van het Cruyff Court in Baarn kan mogelijk dit najaar gebeuren. Het wachten is op de resultaten van het bodemonderzoek. Dat wordt eind juni bekend. De korrels zullen zeker niet al tijdens de vakantieperiode worden weggehaald.

De gemeenteraad besloot in februari dat de rubberkorrels verwijderd moesten worden, na alarmerende berichten in de media over mogelijk kankerverwekkende stoffen in de (van gemalen autobanden gemaakte) korrels. De korrels zijn nodig om het kunstgras bespeelbaar te houden. Ook moest onderzocht worden of in de ondergrond van de kunstgrasvelden schadelijk stoffen zijn doorgesijpeld. Zo ja, dan zal die grond moeten worden afgegraven. Het college heeft de aanbesteding afgerond en een bedrijf gekozen dat de ondergrond gaat onderzoeken. Mochten schadelijke stoffen uit de korrels zijn terechtgekomen in de ondergrond, zal die weggegraven moeten worden. En daar hangt een ander prijskaartje aan dan aan alleen het weghalen van de rubberkorrels. Het gekozen bedrijf zal ook advies geven over alternatieven. Na het zomerreces krijgt de gemeenteraad een financieel voorstel.

Ondanks de bezorgdheid van de raad, is in overleg met de beheerder van Sportpark Ter Eem en de Cruyff Foundation besloten de velden niet direct te sluiten. Dat betekent dat de voetbalclubs tijdelijk drie velden moeten missen volgend seizoen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.