’Gooiland als 2.0 versie van 1936’

Philip Lamers als stralende gastheer van Gooiland gisteravond bij de start van het theaterseizoen.

Philip Lamers als stralende gastheer van Gooiland gisteravond bij de start van het theaterseizoen.© foto studio kastermans/leon dakkus

1 / 2
Stefan van Hees en Stijn Keuris
Hilversum

Hotel Gooiland gaat flink op de schop. Het in de jaren ’30 door architect Jan Duiker ontworpen complex moet weer de allure krijgen van toen, met binnenin het nieuwste van het nieuwste.

Dat zei nieuwe eigenaar Philip Lamers maandagavond tijdens de feestelijke opening van het theaterseizoen in Schouwburg Gooiland. De aanwezigen kregen daarbij een voorproefje te zien van enkele artiesten, zoals Niels Geusebroek, Van Dik Hout en Peter Pannekoek, die dit seizoen naar Hilversum komen.

Lamers, al langer verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw en de schouwburg, heeft nu een deal gesloten met huidige exploitant Amrâth Hotels. Per 1 december neemt hij ook het hotel voor zijn rekening. De 27-jarige ondernemer wil dan direct aan de slag met een pakweg twee maanden durende renovatie. Het vernieuwde onderkomen omschrijft hij ’als in 1936 maar dan de 2.0 versie’.

Dat betekent dat alles eruit gaat en het hotel ook even gesloten zal zijn. ,,We willen het in één keer helemaal goed doen”, zegt Lamers. ,,Het wordt verwennerij ten top voor onze gasten.”

Het is een flinke investering - ’we gaan over het miljoen’ - maar Lamers maakt zich geen zorgen. ,,Kosten nog moeite worden gespaard. Financieel moet ik het allemaal alleen doen, maar met de Rabobank zijn daar goede contacten over.’’

Volgens Lamers mist het Gooi een echt luxe hotel. ,,Wij willen de stijl van nieuw zakelijk combineren met de warmte waar mensen naar op zoek zijn. Dat betekent een handgeschreven attentie op de kamer, weten wie je gasten zijn en ’s avonds nog een keer langsgaan om de lakens goed te leggen. Doordeweek richten we ons op mensen die hier zijn voor congressen of zakelijke afspraken. In het weekend verwachten me meer particulieren die bijvoorbeeld een avondje theater combineren met een hotelverblijf.”

Momenteel wordt onderzocht hoe Duiker het complex destijds bedacht en hoe Gooiland dus weer die allure van vroeger terug moet krijgen. En hoewel de gemeente Hilversum en ook monumentenzorg zich nog niet hebben uitgesproken over renovatie - waarmee 1 december dus wel erg krap wordt - gaat Lamers ervan uit dat die datum wordt gehaald. ,,Ik heb dit zo goed doordacht en besproken met mensen die er verstand van hebben dat ik er niet wakker van lig. Er is me vaak verteld dat er een bom op Hilversum moet vallen om dit te laten mislukken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.