Onderzoek naar nieuwe koers bibliotheek Huizen

Peutermarkt. een van de vele activiteiten in de bieb.

Peutermarkt. een van de vele activiteiten in de bieb.

Eddie de Paepe
Huizen

Welke (maatschappelijke) functie heeft de bibliotheek in Huizen, nu en in de toekomst? En moet de Graaf Wichman worden verlaten voor - bij voorbeeld - de nieuwbouw van het Erfgooierscollege? Dit zijn de centrale vragen in een onderzoek, waarin de gemeente het initiatief neemt. Directe aanleiding vormen de snelle veranderingen in het bibliotheekwerk (internet/digitalisering). ’Dit kan betekenen dat de ruimtebehoefte na 2020 anders/minder kan zijn’, stelt het college.

Dat jaartal is niet willekeurig gekozen. Per 2020 loopt het huurcontract tussen de gemeente en Nedstede, eigenaar van de Graaf Wichman, af. Huizen moet vóór 1 januari 2018 aan Nedstede laten weten of de huurovereenkomst voor de ruimte in het uitgaanscentrum aan Plein 2000 wordt beëindigd. Doet de gemeente dat niet, dat wordt het contract automatisch met vijf jaar verlengd. De raad moet dus uiterlijk in 2017 de knoop doorhakken.

Op weg daar naartoe gaat het college niet over één nacht ijs. Aan ambtenaren de opdracht gegeven om toekomstscenario’s te ontwikkelen. Omdat het om de hoofdvestiging van de bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum gaat worden beide buurgemeenten in dit proces betrokken.

Accommodaties

De scenario’s worden vervolgens voorgelegd aan de bibliotheek, de inwoners van Huizen, en aan Laren en Blaricum. In november/december van dit jaar nemen b en w een voorlopig besluit, waarna de kosten van diverse accommodaties op een rij worden gezet. Het is de bedoeling dat de raad volgend voorjaar al een besluit neemt.

Inpassing van de bibliotheek in het nieuwe Erfgooierscollege is een van de mogelijkheden die worden onderzocht. Dit op voorstel van Leefbaar Huizen. Raadslid Rik de Bruijn stelde in juni vorig jaar dat deze verhuizing de gemeente jaarlijks ruim 110.000 euro bespaart. Huizen betaalde vorig jaar - rekende hij voor - 280.000 euro huur voor de Graaf Wichman. De service- en exploitatiekosten bedroegen ruim 57 mille. De totale gemeentelijke subsidie aan de bibliotheek bedraagt dit jaar een kleine 950.000 euro. De Huizer vestiging was vorig jaar goed voor 12.446 leden, 161.450 bezoekers en 344.844 uitleningen.

Visie

De bibliotheek is volop aan het meedenken aan de toekomst, meldt directeur Pauline Gmelig Meyling. ,,Wij hebben daar natuurlijk ook een visie op.’’ Het uitgangspunt van de gemeente is niet dat de huisvesting kleiner moet, benadrukt zij. ,,Verder bevalt de Graaf Wichman ons tot nu toe heel goed. We kunnen veel met het gebouw en gebruiken het zo goed mogelijk.’’ Vanaf volgende maand is de bibliotheek langer open: 46 in plaats van 42 uur per week. Tegenover het schrappen van een van drie avondopenstellingen staat dat de deuren elke dag al om tien uur ’s ochtends opengaan. Extra service, zonder dat de gemeente dat extra geld kost.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.