Magere jaren in aantocht

Valentijn Bartels
Loenen

De gemeente Stichtse Vecht verhoogt de komende jaren de zakelijke ozb. Bovendien neemt de gemeente een nieuwe rol aan door meer initiatief bij de inwoners te leggen. Ondanks de forse druk op de begroting investeert de gemeente wél in sport, recreatie, toerisme en economie.

De gemeenteraad bepaalde dat door de voorjaarsnota, met een ruime meerderheid, dinsdagavond aan te nemen. Alleen de fracties van Maarssen 2000 en Lokaal Liberaal kunnen zich niet vinden in de financiële kaderbepaling.

Één van de discussiepunten was het voornemen om de ozb voor ondernemers te verhogen. De verhoging biedt de gemeente gelegenheid ruim één miljoen euro meer aan ondernemers te verdienen dan nu het geval is. Volgens Frank van Liempdt (Lokaal Liberaal) is het plan om geen lastenverhoging voor inwoners te bewerkstelligen, dan ook niet in het plan terug te vinden.

Kritiek

De VVD-fractie heeft vooral kritiek op het feit dat er slechts drie BOA’s in de hele gemeente actief zijn. Wethouder Balemans (financiën) zegt ’daar nog naar te kijken in de aanloop naar de begroting’. De grootste fractie van de gemeente is positiever over de nota.

Volgens D66-fractievoorzitter Dick Verwoert dragen investeringen in sport, recreatie en toerisme bij aan ’het structureel aantrekkelijk houden van onze Vechtstreek’.

De nota schrijft investeringen voor die ’de lokale economie uiteindelijk rendement moeten opleveren’. Ook de investering in sportcomplexen past bij de nieuwe rol van de gemeente.

De komende jaren besteedt Stichtse Vecht nog een kwart miljoen om sportcomplexen ’te harmoniseren’, daarna zijn de verenigingen zelf verantwoordelijk voor hun accommodaties.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.