’t Gooi gaat gebukt onder ’schrik van Laren’

De criminele en ’gekke’ Laarder voor wie wordt gewaarschuwd.

De criminele en ’gekke’ Laarder voor wie wordt gewaarschuwd.

Henk Runhaar
Laren

Scholen, (zorg)instellingen, sportclubs en particulieren in Laren werden al slachtoffer van de criminele activiteiten van een 28-jarige Laarder. De regelmatig ernstig ’verwarde’ man geldt bovendien als ’tikkende tijdbom’ die uit het niets uiterst agressief kan worden. De laatste weken is hij ook op boevenpad in omliggende plaatsen.

Hij wordt gelinkt aan een schier oneindige reeks inbraken en insluipingen. Ook in Blaricum en Eemnes, inmiddels is hij zelfs al in Bussum gesignaleerd. In allerlei instellingen en clubs hangt een foto van de man, soms met zijn voor- en achternaam, om te waarschuwen voor de Laarder.

Gewiekst

„Hij is heel gewiekst. Loopt zomaar binnen terwijl hij hier niets te zoeken heeft”, zegt een Larense fysiotherapeut. In zijn wachtkamer prijkt een foto van de man. „We zijn gewaarschuwd, reageren nu meteen op het belletje om te kijken wie er is. Laatst zag ik hem bij de appartementen hier tegenover naar binnen gaan, toen heb ik 112 gebeld. De politie komt altijd voor deze man. De agenten konden niets doen, omdat er geen bewijs was. Ze zeiden wel: ’blijven bellen’.”

Schreeuwen

Zijn buurt, de man woont aan de Gooiergracht, voelt zich al sinds hij er anderhalf jaar geleden kwam wonen zwaar geïntimideerd. „Er zijn mensen die niet meer in hun eigen huis durven slapen”, vertelt een buurtbewoner.

„Het gaat van kwaad tot erger. Van ’s nachts keihard schreeuwen en met stokken tegen lantaarnpalen slaan tot het achtervolgen van mensen die voorbij fietsen, met de auto snoeihard inrijden op mensen en ernstig bedreigen van buurtbewoners, zoals mensen die hun hond uitlaten. Het is frustrerend dat niet écht wordt ingegrepen. Je kunt erop wachten dat er een keer een gele of zelfs zwarte auto nodig is.”

Stoom

De stoom komt bij wijze van spreken nóg uit zijn oren. Deze week werd zijn medische praktijk in Laren slachtoffer van de criminele, verwarde man die aan de lopende band diefstallen, inbraken en insluipingen zou plegen. „Ik heb hem nog gevraagd: ’wat doet u hier?’”

Dat was toen de 28-jarige Laarder bij de behandelkamers op de bovenverdieping rondstruinde. „Hij is heel adequaat met zijn antwoorden. Zei direct dat hij een afspraak had. Hij ziet er ook niet heel raar uit. Een beetje Johnny, met zijn gouden ketting om. Even later hoorde ik de voordeur. Ik keek naar buiten en zag hem hard wegfietsen. Mét de iPhone van mijn vrouw.”

Veiligheid

Maar dat vindt de eigenaar, die per se anoniem wenst te blijven, nog niet het ergste. „Het gaat om de veiligheid van mijn klanten en personeel. Om te waarschuwen, hangt er bij ons nu ook een foto aan de deur.” Pas toen hij zelf slachtoffer was, ontdekte de geboren en getogen inwoner van Laren dat ’de rest van het dorp’ al lang op de hoogte was van de criminele activiteiten van de dorpsgenoot. „Onbegrijpelijk dat het maar doorgaat. Waarom doet de burgemeester niets? Vooraan staan bij feestjes, maar als er écht iets moet gebeuren niet thuis geven.”

Bewoners van de buurt die gebukt gaat onder bizar wangedrag van de ’schrik van Laren’ weten wel beter. „De burgemeester zit er bovenop”, zegt een van hen. Burgemeester Elbert Roest zelf kan vanwege de privacy van de Laarder niet op dit specifieke geval ingaan. „Maar in algemene zin: we kennen deze mensen, we zijn in gesprek met de buurt en we volgen deze mensen nauwgezet. We vullen het dossier tot we als overheid voldoende aangrijpingspunten hebben om wat te doen.” De politie kon woensdag niet reageren.

Thuis

Bij de Larense Lawn Tennis Club weten ze precies voor wie ze op moeten passen. „Al het personeel kent de foto van die man”, zegt de beheerster. Evengoed stonden woensdag alle deuren wagenwijd open, slingerde er ergens een recente iPhone op tafel en was er in eerste instantie in geen velden of wegen personeel te bekennen. „Ja, zo gaat dat hier. Mensen voelen zich thuis.”

Hoe eng de Laarder in kwestie kan zijn, vertelt een buurtbewoner. „’s Avonds zit hij aan de drugs en loopt hij soms over straat. Naakt op een soort bontjas na en de uitstraling ’wie ik tegenkom, is aan de beurt’. Het lijkt wel of hij dan in een psychose zit.” Afgelopen weekend was er nog een bescheiden politiemacht nodig aan de Gooiergracht. „Stond-ie ’s avonds laat in zijn tuin van alles tegen zijn gevel te gooien, ook glas.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.