Afscheid van Joyce Sombroek komt met een dreun: ’Zorgzaam, lief, steunend’

Joyce Sombroek neemt afscheid van het Larense publiek, omringd door verslagen teamgenotes.

Joyce Sombroek neemt afscheid van het Larense publiek, omringd door verslagen teamgenotes.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel
Laren

Grote sporters, ze krijgen vaak niet het afscheid dat ze verdienen. Medailles en titels komen niet op bestelling. Maar de laatste wedstrijd in de imposante loopbaan van Laren-keepser Joyce Sombroek was echt afgrijselijk. In de beslissende partij om een plek in de play-offs ging Laren er met 0-4 keihard af.

Joyce Sombroek (27), tweemaal gekozen tot beste keepster van de wereld, de vrouw die op het WK van 2014 het hele toernooi de nul hield en wereldkampioen werd, zat zondagmiddag 22 april 2018 in de tweede helft op de bank bij Laren. Trainer Robert-Jan Cox liet, om bij 0-4 nog iets te redden, Fleur Kok ’vliegende kiep’ spelen. Pas twee minuten voor het einde mocht Sombroek er weer in. Schrale troost, ze kreeg een staande ovatie, ook van de talrijke supporters die met Oranje-Rood waren meegekomen.

Laren dus niet naar de play-offs, carrière Joyce Sombroek in één klap over en uit. Net zoals dat vorig jaar ging met Naomi van As, toen Laren de laatste competitiewedstrijd moest winnen van Amsterdam, maar bleef steken op 0-0. Sombroek was emotioneel, vooral vanwege de liefdevolle omhelzingen en knuffels die haar na afloop ten deel vielen. „Ik baal ervan dat we niet naar de play-offs zijn, maar mijn tranen komen echt door alle lieve reacties die ik nu ontvang.”

Eigenlijk kon ze niet veel méér uitbrengen. „Het voelt allemaal nog zo onwerkelijk dat het nu echt voorbij is. Ik probeer me nu vooral de mooie dingen uit mijn loopbaan voor ogen te houden, ik denk dat het zo goed is geweest. Maar wat vandaag gebeurde, daar kan ik nog even niet bij.”

Rondom het veld waren talloze coryfeeën van Laren uit het (recente) verleden aanwezig. Omdat ze Laren naar de play-offs wilden schreeuwen, of om, als dat niet mocht lukken, getuige te zijn van het afscheid van Joyce Sombroek. Sabine Romkes wist nog hoe de jonge Joyce als achttienjarige op proef kwam bij Laren. Sombroek speelde op dat moment bij Schaerweijde en gold als een enorm talent. Toenmalig Laren-coach Jacques Brinkman koos - het zal niemand verbazen - voor een keiharde aanpak. „Hij zei: ’Schiet dat kind maar dwars door het net heen en als ze wat tegenhoudt mag ze blijven.’ Maar Joyce hield bijna alles tegen, haha. Die zat meteen goed en had, hoe jong en onervaren ze ook was, geen aanpassingsproblemen.”

Juliette Hentenaar: ,Ik speelde met Joyce in de meisjes-B van Oranje. Toen was ze al de Joyce die ze nog steeds is: cool, verstandig, evenwichtig. Niets op aan te merken, zou je eufemistisch kunnen zeggen. Maar toen wist ze al dat ze keepster van het Nederlands elftal wilde worden.”

Naomi van As: „Joyce is lief, positief en een totaal ander karakter dan ik. We hadden wel eens een meningsverschil en ik kon dan uit mijn plaat gaan, maar Joyce houdt bijna altijd de controle. Dus als zij eens echt kwaad wordt, dan is er serieus iets aan de hand.” Wieke Dijkstra: „Zorgzaam, lief, steunend en bescheiden, een heel stabiele persoonlijkheid. Niet verbazingwekkend dat ze arts wordt.”

Ook Jet de Graeff stopt bij Laren. De kleine 25-jarige verdedigster geeft de voorkeur aan haar maatschappelijke loopbaan.

Meer nieuws uit Sport Regionaal