Uitgehongerde vos uit Muiden zit nu in kooi

Foto privé

Foto privé

Casper van den Broek
Muiden

De uitgehongerde vos waar een deel van Muiden al een week naar uitkijkt, is vrijdagavond eindelijk ’in de kraag’ gevat. Een pondje gehakt deed wonderen.

Het dier liep gewoon over straat in De Kogge. Bewoonster Marion Zoetekouw, die enkele dagen eerder ook al een poging had ondernomen de vos te vangen, kon het dier richting een van de tuinen jagen en heeft hem daar ingesloten.

Vervolgens belde ze een medebewoonster. Samen hebben zij de uitgehongerde viervoeter - ,,voor zijn eigen bestwil’’ - met behulp van een pondje rundergehakt in een kooitje kunnen krijgen. De dierenambulance heeft hem opgehaald, waarna hij volgens de bewoonster werd overgedragen aan de opvang van Natuurmonumenten.

De vos zorgde de afgelopen week voor de nodige consternatie in Muiden en omgeving. Omdat hij absoluut niet meer schuw was, liep hij gewoon door de woonwijken. Bewoners vonden dat maar een eng idee, omdat de kinderen uit de buurt de vos wilden aaien. Ze zouden daarbij een beet kunnen oplopen.

Dierenarts Gerd Theel zei donderdag naar aanleiding van de Muider ’vossenjacht’ dat vossen de laatste jaren minder schuw zijn geworden en de leefomgeving van mensen binnendringen. ,,Na een zachte winter zijn er altijd meer, omdat ze dan genoeg prooidieren konden vinden.’’ Volgens de arts zijn vossen ’echte opportunisten’ geworden, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.