Rijdende reclame voor Hilversums orkest

De nieuwe wagen op de Steynlaan, aan de achterkant van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). foto studio kastermans/ronald smeenk

Ronald Frisart
Hilversum

Het Radio Filharmonisch Orkest heeft het helemaal voor elkaar: sinds kort heeft het een zeer opvallende eigen vrachtwagen. De 12,5 meter lange DAF-oplegger is prachtig bestickerd en dient dus als rijdende reclamezuil.

,,Het orkest wilde graag eigen reclame. Aangezien we al heel lang voor ze rijden, hebben we dat verzorgd’’, vertelt Robert van ’t Net van Dijkstra Transport in Soest.

Zouden ze dat hebben afgekeken van het Metropole Orkest, dat al sinds eind vorig jaar over een opvallende eigen vrachtwagen beschikt? Jazeker. Beide orkesten zetelen in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Hilversumse Heuvellaan. Het was de leden van het Radio Filharmonisch Orkest niet ontgaan dat bij de achteringang aan de Steynlaan geregeld die fraaie vrachtwagen van de Metropole-collega’s opdook. Zo’n wagen wilden zij ook wel. En nu hebben ze hem.

De oplegger heeft alles wat nodig is om zijn kostbare vracht - de instrumenten van het complete orkest - veilig te vervoeren. Van ’t Net: ,,Er zit een speciale kachel in en op alle deuren zit alarm. Via GPS kunnen we de wagen overal en altijd volgen.’’

Dat laatste is onder meer van belang omdat het heel nauw luistert wanneer de vrachtwagen bij een concertzaal arriveert. ,,Als de dirigent een kwartier eerder met de repetitie wil beginnen, moeten wij er een kwartier eerder zijn. Dat geven we dan meteen aan de chauffeur door’’, aldus Van ’t Net.

In Nederland rijdt de wagen met één chauffeur, elders in Europa met twee. En als het orkest eens met een extra grote bezetting moet aantreden zet de firma Dijkstra een tweede wagen in, zij het zonder bestickering.

Bijgaande foto is donderdagmiddag gemaakt. Na de repetitie is de wagen toen geladen en naar Amsterdam gereden. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt daar zaterdag in het Concertgebouw vanaf 14 uur werk van Wagner, Berg en Mahler. Op de bok staat de wereldberoemde Bernard Haitink. Hij viert zijn 60-jarig jubileum als dirigent. In die functie leidde hij het Radio Filharmonisch Orkest van 1957 tot 1961. Sinds twee jaar is hij beschermheer van het Hilversumse orkest.

Het concert vandaag in Amsterdam is tevens de aftrap van het nieuwe seizoen van de NTR Zaterdagmatinee.

Het concert is zaterdag 6 september te beluisteren vanaf 14.00 uur op NPO Radio 4 en te zien via het digitale themakanaal NPO Cultura ( http://www.cultura.nl/kijk-live.html ) vanaf 14.15 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.