Spookrijder bij Eemnes was dronken

Fokke Zaagsma
Eemnes

De officier van justitie in Utrecht heeft donderdag vijftien maanden gevangenisstraf geëist waarvan vijf maanden voorwaardelijk tegen de 27-jarige David H. uit Amsterdam.

De officier is ervan overtuigd dat H. de spookrijder was die op de A27 bij Eemnes het ongeluk heeft veroorzaakt waarbij de 26-jarige Bas van den Berg uit Lelystad om kwam. De officier woog zwaar mee dat H. dronken achter het stuur zat.

De verdachte was die avond in Utrecht op stap geweest. Volgens getuigen had hij gedronken. Hij had ook drie keer meer alcohol in zijn bloed dan is toegestaan. Maar H. die niet op de zitting was, is alles vergeten.

Hij is er volgens zijn advocaat lang van overtuigd geweest dat niet hij, maar het dodelijke slachtoffer de spookrijder was.

De officier was ervan overtuigd dat H. op de verkeerde weghelft reed. Al het technisch bewijs wijst naar de Amsterdammer, volgens het OM. Ook het gezond verstand van de officier wees die kant op.

Want de Lelystedeling was op weg naar zijn werk in Zeist. Amsterdammer H. was juist op weg van Utrecht naar Amsterdam. De officier benadrukte dat de verdachte twee weken eerder ook al was veroordeeld wegens rijden onder invloed.

De advocate benadrukte dat H. een normale man is die voor twee kleine kinderen moet zorgen. Ook de verdachte heeft nog steeds last van alle verwondingen die hij bij het ongeluk heeft opgelopen.

De advocate had veel kritiek op de werkwijze. Zij vroeg vrijspraak. De officier eiste ook een rijontzegging van drie jaar. De uitspraak is op 24 september.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.