Verwarring over cultuur in Hilversum

Wimar Jaeger. Archieffoto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Ronald Frisart
Hilversum

Kunstenaars mogen graag schokken, verbazen, verwarren. Dat ook de nota ’Metrum’ over het Hilversumse cultuurbeleid 2015-2020 tot grote verwarring heeft geleid, zal niet de bedoeling zijn geweest. Toch had cultuurwethouder Wimar Jaeger er in de raadscommissie samenleving zijn handen aan vol om grote en kleine misverstanden uit de weg te ruimen.

Klein voorbeeldje. Waarom, wilden diverse fracties weten, legde hij bij muziek zo de nadruk op jazz en pop? Nou, legde Jaeger uit, toen de cultuurnota werd geschreven was het in Hilversum gevestigde Metropole Orkest nog in gevaar. Daaraan had hij gedacht. Maar nu minister Bussemaker het orkest in veiligheid heeft gebracht, speelt dat niet meer, aldus Jaeger. Pardon? Wilde hij beweren dat als Bussemaker geen drie miljoen euro per jaar op tafel had gelegd de gemeente Hilversum dat wel had gedaan? Vast niet, maar een nieuw misverstand leek geboren.

Theatergroep De Fusie dan. Afgelopen tijd ontstond ophef omdat deze in zijn bestaan werd bedreigd. Het gezelschap moet naar het centrum, maar daar is nu geen geschikt onderdak. Tegen een huur van 12 mille per jaar mag De Fusie daarom in 2016 nog in Theater Achterom blijven, daarna wordt de huur ’marktconform’: 75 mille! Einde oefening voor De Fusie. Zo had althans iedereen het begrepen. Afgelopen zaterdag in een uitzending van het Politiek Café van Stichting Politiek Debat Hilversum sprak Jaeger het ook niet tegen. Maar de commissie vertelde hij doodleuk dat De Fusie zo nodig ook na 2016 tegen een schappelijke huur aan de Eemnesserweg mag blijven - tot er in het centrum wel iets is gevonden. Opluchting alom, De Fusie gered, maar wel na een hoop onnodige verwarring.

Kaalslag

En dan de grootste kwestie. Jaeger wil geen stenen en instellingen (culturele basisinfrastructuur) per se overeind houden, maar programmering subsidiëren. Velen, in en buiten de gemeenteraad, trokken daaruit de alarmerende conclusie dat voor gezelschappen en instellingen grote problemen dreigen, want voortaan zijn ze hun leven niet zeker. Van programma tot programma moeten ze zien te overleven. Kaalslag!

Ook dat ligt anders, legde Jaeger uit. Waar de subsidies nu voor 3 procent naar programmering gaan, wordt dat opgevoerd naar 35 procent in 2020. De 97 procent (4,8 miljoen euro) van de subsidie die nu naar de basisinfrastructuur gaat, wordt inderdaad teruggeschroefd. Maar bepaald niet naar nul. In 2020 gaat nog altijd 65 procent (3,6 miljoen) van de subsidie naar stenen en instellingen.

Waarom de blibliotheek, nu slechts 50 meter buiten de centrumring gelegen, zo nodig naar het centrum moet, kreeg de wethouder niet overtuigend uitgelegd. Hier bleef de mist dus hangen.

Al met al zal een meerderheid van de raad volgende week wel instemmen met Jaegers culturele koers, want in elk geval de coalitie (D66, VVD, CDA, SP) vindt die in orde.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.