Hilversum maakt centrum groener

De Kerkstraat in Hilversum, een van de straten die wethouder Nicolien van Vroonhoven heeft genoemd als plek voor bomen of bakken met groen.

De Kerkstraat in Hilversum, een van de straten die wethouder Nicolien van Vroonhoven heeft genoemd als plek voor bomen of bakken met groen.© ANP

Ronald Frisart
Hilversum

In een poging Hilversum groener te maken worden nog voor eind maart de eerste 28 bomen geplant in het centrum. Dat laat wethouder Nicolien van Vroonhoven (groenbeleid) de gemeenteraad in een brief weten. Waar die bomen precies komen, onthult ze nog niet.

In de brief praat de wethouder de raad bij over de uitvoering van de in juli aangenomen - en door het college overgenomen - motie die vroeg om duizend bomen erbij in Hilversum. In die motie werd onderstreept dat het flinke exemplaren moeten zijn, met een doorsnee van ten minste twintig centimeter. De 28 bomen in het centrum noemt Van Vroonhoven 'een eerste zichtbare stap'.

Daarnaast heeft ze het oog laten vallen op de Kerkstraat, de Schoutenstraat en de Leeuwenstraat. Ze schrijft niet dat daar per se bomen komen, maar 'vormen van groen'. Dat kunnen dus ook al dan niet verplaatsbare bakken met groen zijn.

Na de eerste fase (de 28 bomen in het centrum) volgt de tweede stap. Daarbij zal nadrukkelijk worden gekeken welke wijken en plekken in Hilversum het minst groen zijn. De wethouder zal een uitgewerkt plan op 18 mei voorleggen aan de raadscommissie ruimte. Op 15 juni kan de gemeenteraad dan besluiten dat de boel in gang wordt gezet.

Geld is het probleem niet, want voor vergroening had het college al voor de zomer een miljoen euro vrijgemaakt. Omdat er nog geen concreet plan was, kwam GroenLinks, gesteund door VVD en ChristenUnie, in juli met de bomen-motie.

Van Vroonhoven schrijft te willen aanknopen bij wat gemeentearchitect Dudok en plantsoenopzichter Meijer in de jaren twintig van de vorige eeuw nastreefden: van Hilversum de groenste stad van Nederland maken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.