Man uit Laren vast om export tientallen gestolen auto's

Man uit Laren vast om export tientallen gestolen auto's
Laren

De politie heeft een misdaadlijn van gestolen auto’s vanuit Nederland naar West-Afrika opgerold. De recherche arresteerde woensdag in zijn woning in Laren een 43-jarige man die wordt verdacht van het faciliteren van de uitvoer van tientallen gestolen auto’s naar Afrika, van witwassen en van valsheid in geschrifte.

In de woning in Laren nam de politie gegevensdragers en administratie in beslag. Onder de naam 26Worland startte de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid met het Openbaar Ministerie in juli vorig jaar een onderzoek naar de rol van de verdachte bij de uitvoer van gestolen of verduisterde auto’s in zeecontainers naar Ghana en Togo in Afrika.

De verdachte kwam in beeld na de vondst van enkele gestolen auto’s. Het ging om een Range Rover, al in een zeecontainer geparkeerd, en een BMW. Beide voertuigen waren in Frankrijk gestolen en werden in Nederland getraceerd. De auto’s zouden in opdracht van het bedrijf van de verdachte naar Afrika worden verscheept. De Larenaar verklaarde niks te weten van de herkomst van de auto’s. Hij zou slechts op verzoek de export organiseren.

Tijdens het onderzoek kreeg de politie zicht op de export-operatie via de haven van Antwerpen naar Afrika. De verdachte heeft van januari 2015 tot juli 2017 zo’n vijftig auto’s geëxporteerd die als gestolen of verduisterd gesignaleerd stonden. Hij heeft volgens het onderzoek ook geknoeid met de aangifte van uitvoer bij de douane. Het voertuigidentificatienummer op die aangifte klopte vrijwel nooit met het nummer op het vrachtdocument. Vermoedelijk gebeurde dat met opzet, om te verhullen dat de auto’s waren gestolen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland