Boost voor nieuwe bomen Weesp

De vrachtwagen met hogedrukapparatuur aan het werk in Achter ’t Vosje.

De vrachtwagen met hogedrukapparatuur aan het werk in Achter ’t Vosje.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Tamar de Vries
Weesp

Een kleine dertig nieuw geplaatste iepen in de binnenstad van Weesp heeft groeiachterstand. Om de bomen een boost te geven krijgen ze deze week een voedsel- en zuurstofinjectie.

In de afgelopen jaren zijn de (vaak) zieke kastanjes langs de Nieuwstad, Achter ’t Vosje en Oudegracht vervangen door iepen. Een aantal is niet helemaal goed aangeslagen, zo bleek bij een check-up door de bomendeskundige. Sommige bomen zijn gesnoeid voor een betere groei en vorm, bij andere was de bodemgesteldheid rond de bomen niet helemaal goed. Echt verwonderlijk is dat niet, vertelt Cindy Kruidenberg, beleidsmedewerker Openbare Ruimte van de gemeente. ,,De bomen staan in een stedelijke omgeving, met veel bestrating waarover vrij intensief wordt gereden.”

Om de 29 bomen met groeiachterstand een boost te geven wordt er deze week zogeheten groeiplaatsverbetering toegepast. Weesp heeft gekozen voor de zogeheten TFI-methode.

Met een apparaat dat wel iets weg heeft van een fors uit de kluiten gewassen rioolontstopper, wordt een spuitlans in de bodem gebracht.

Sissend

Het luchtdrukapparaat maakt scheuren en poriën, zodat in de ontstane ruimtes in de ondergrond organische voedingssupplementen kunnen worden aangebracht. Zo ontstaat een optimale ondergrond waardoor de boomwortels gestimuleerd worden. Passanten in Achter ’t Vosje kijken belangstellend toe als ze het sissende geluid horen dat het apparaat voortbrengt. De toegediende lucht gaat bodemverdichting tegen. Door de hoge druk uit het apparaat komen de stoeptegels omhoog. Medewerkers van TFI Vitaler Groen repareren de schade meteen weer.

Het enige dat verder in de straat te zien is van de ’groeiplaatsverbetering’ is de vrachtwagen van TFI Vitaler Groen waar de apparatuur op staat. De straat hoeft niet opgebroken te worden ,,Voor het verkeer en omwonenden is er slechts beperkte overlast”, zegt Kruidenberg. ,,Op deze manier kan de gemeente de bomen zo goed mogelijk laten groeien en behouden.”

Het bedrijf TFI heeft de methode zelf ontwikkeld. Behalve groeiplaatsverbetering houdt het bedrijf zich ook bezig met insecten- en plaagbestrijding, vermindering van wortelopdruk door bomen die in bestrating staan en het opheffen van bodemverdichting, waardoor regenwater sneller wegloopt in de ondergrond.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.