Werkstraf geëist voor verhuurster Hilversum

Estella Heesen
Hilversum

Tegen de 55-jarige Colleen van M.K. die tussen 2012 en 2014 in de Hilversumse Neptunusstraat en de Kerkstraat ruimten zou verhuren aan hennepkwekers is een werkstraf van 180 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Daarnaast vordert de officier van justitie 14.700 euro illegaal verkregen geld. De officier vond de verklaringen van M.K. ongeloofwaardig, maar had ook geen hard bewijs dat de vrouw bemoeienis met de kwekerijen zou hebben gehad. In het pand aan de Neptunusstraat woonde de vrouw ook. „Ik geef u het voordeel van de twijfel en oordeel daarom mild”, zei de officier tijdens haar requisitoir. De verdachte had een envelop bij zich met daarin namen en adressen van en bewijsmateriaal tegen de mannen die bij haar ruimtes hadden gehuurd.

Hoe de vrouw in contact kwam met de kwekers die in de Neptunusstraat de bovenverdieping ter beschikking kregen werd tijdens de zitting niet duidelijk en ook de vraag waarom ze deze wijze van geld verdienen had gekozen bleef tijdens de rechtszaak onbeantwoord. Wel bekende ze dat ze inderdaad mannen over de vloer had die hennep kweekten.

Toen het huis van haar buren werd geschilderd en er vanaf de steigers in de kwekerij gekeken kon worden en er vervolgens een anoniem telefoontje binnen kwam, vroeg ze de mannen te stoppen met hun activiteiten maar dat deden ze niet. Op 17 juni 2013 deed de politie een inval en vond 520 hennepplanten en 152 stekken.

M.K. werd opgepakt, maar kwam al vrij snel na haar vrijlating opnieuw in contact met hennepkwekers. Ditmaal werd haar gevraagd vanaf september een pand aan de Kerkstraat te huren. „Ik kwam daar zelf nauwelijks”, verklaarde ze voor de rechtbank. Ze zou er geen geld voor hebben gekregen. Op 7 april 2014 deed de politie een inval en vond vijf kilo henneptoppen, 13 moederplanten en 382 stekken. De drie mannen die op het moment van de inval in het pand waren konden vluchten. De vrouw werd meegenomen naar het bureau. Volgens de vrouw ging het om een eerste oogst en had ze nog geen geld gekregen van de huurders.

De officier had moeite met deze verklaring en vroeg haar waarom ze dit gratis deed en geen afspraken had gemaakt over betalingen. Maar ook daar kwam opnieuw een chaotisch antwoord.

De officier vond dat haar medeplichtigheid was te verwijten. Waardoor ze niet verantwoordelijk werd gehouden voor de diefstal van stroom. „Ik geef u het voordeel van de twijfel en oordeel daarom mild”, zei de officier tijdens haar requisitoir. Ook hield ze in haar strafeis rekening met de lange tijd dat het geduurd heeft voordat de zaak inhoudelijk voor de rechter werd behandeld. De rechtbank doet op 24 mei uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.