Ruim twee ton voor aanpak verwarden in ’t Gooi

Henk Runhaar
Hilversum

De regio Gooi en Vechtstreek krijgt de komende twee jaar 234.000 euro rijkssubsidie voor de aanpak van verwarde personen. Dat meldt Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want maandag.

„De incidenten van de afgelopen periode laten zien dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is”, stelt Van der Want.

Hij doelt op het door de politie neerschieten van een inwoner van Loosdrecht en de gijzeling van een omroepmedewerkster. De Loosdrechter kampte met psychische problemen en bedreigde agenten met de dood. De gijzelnemer op het Mediapark wilde zendtijd voor zijn waanideeën.

De regio had steun gevraagd in het kader van het actieprogramma ’lokale initiatieven mensen met verward gedrag’.

Hiervoor is door Van der Want namens de gemeenten in de regio een samenwerkingsovereenkomst gesloten met GGZ Centraal, Jellinek, Kwintes, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, De Waag, Regionale Ambulancevoorziening, familie- en naastenvereniging Ypsilon en de politie.

Doel is te voorkomen dat verwarde mensen tussen wal en schip belanden. Met het extra geld kunnen zaken als beter crisisvervoer en trainingen van ’aandachtsfunctionarissen’ van zorgmissers en -mijders, boa’s en overlastmedewerkers van woningcorporaties worden betaald. Verder worden ervaringsdeskundigen aangenomen voor betere preventieve en herstelactiviteiten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.