Etiquette-les in Loosdrechts kasteel
Tafelzilver, van buiten naar binnen.© foto’s pr
Een heus etiquettediner, waar beter dan in een kasteel. Zo vonden ook de vrijwilligers van kasteel-museum Sypesteyn in Nieuw-Loosdrecht en Jan Jaap van Weering, etiquette en protocol -expert bekend van televisieprogramma’s als ’Hoe Heurt Het Eigenlijk’ en ’Blauw Bloed’.
Het diner vindt plaats in de Lage Zaal van het kasteel op donderdagavond 18 mei. Voor honderd euro per persoon krijgt men etiquette-les gedurende een chique vier gangendiner met daarbij humoristische anekdotes en praktische tips, waarmee gelijk het herstel wordt gesponsord van de stenen poort, die op omvallen stond en momenteel wordt gestut met houten palen.
Zeg geen ’eet smakelijk’ want men gaat er vanuit dat het eten goed is, bovendien is het een belediging naar de kok. Gebruik het tafelzilver van buiten naar binnen, eet niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam, praat niet met volle mond, zit rechtop, zet geen ellebogen op tafel tijdens het eten en leg zeker niet je ’Plebs bestek’ op de mooi gedekte tafel. „Geen mobiele telefoon, sleutels of portemonnee”, licht Van Weering toe. „En al helemaal geen selfies maken! Niet iedereen is daar van gediend. Het is belangrijk onverdeelde aandacht te hebben voor de gasten en voor de gastheer of gastvrouw.”
Dress code
Het kasteel zal in het middelpunt staan die avond. In de Lage Zaal, ingericht met antiek meubilair en familieportretten van de familie van Sypesteyn, wordt het viergangendiner geserveerd door restaurant SPOON dat deel uitmaakt van Sypesteyn. De gasten worden verwacht in een ’tenue de ville’, dat hoofdzakelijk wordt gedragen tijdens recepties en ontvangsten, maar ook tijdens andere informele feesten of aangelegenheden. Voor de heren betekent dat een donker pak, doorgaans grijs of blauw met een das of vlinderstrik, sokken aangepast aan de kleur van het pak en de kleur van de riem hangt af van de kleur van de schoenen. Voor dames geldt een donker mantel- of broekpak. Geen blote armen en benen, panty’s dus verplicht. Daarnaast mag een hoed worden gedragen, maar moet niet, net als een tas zolang deze niet te opvallend is.
Met een glas prosecco worden de deelnemers eerst bijgeschoold in algemene etiquette en omgangsvormen, zakelijke (internationale) etiquette, persoonlijke presentatie, dress codes en het bezoeken van recepties. Wel of niet tutoyeren, wie stelt wie aan wie voor, hoe zit het met alcoholgebruik, het op een correctie manier benaderen van een belangrijk persoon die constant in gesprek is en op een nette manier afscheid nemen van een ’lastig’ persoon.
„Vermijd ook ingewikkelde gespreksonderwerpen. Praat bijvoorbeeld niet over oorlog, ziektes of politiek. Je wilt dat iedereen een aangename avond heeft”, adviseert Van Weering.
Tijdens het diner besteedt Van Weering aandacht aan goed gastheer/gastvrouwschap, tafelschikking, correct gebruik van het servet, glazen en het tafelzilver.
„Als je welgemanierd, oprecht en respectvol omgaat met mensen, dan heb je eigenlijk al een 1-0 voorsprong. Dat is bij zaken doen bijvoorbeeld van groot belang. Ik zeg daarom altijd, zegevieren met manieren. Daar gaat het om”, aldus Van Weering. Ook het uitbrengen van een toast, speechen, wel of niet naar de WC gaan en de verschillen tussen internationale dineerstijlen zoals de Britse, Chinese en Japanse, komen aan bod. Ter afsluiting wordt een Etiquettetoets afgenomen en ontvangen de deelnemers het Distinguished Masterclass Certificaat.
Misschien wel het belangrijkst is dat je mensen in hun waarde laat, vindt Van Weering. „Iedereen is authentiek, maar in gezelschap zijn tafelmanieren wel van belang. Met de instructies en de regels die ik vertel, bied ik houvast. De mensen die ik begeleid in het leren van etiquette, zoals ondernemers, studenten, particulieren, militairen en diplomaten, zijn ook altijd dankbaar en blij. Het doel is dat je ontspannen aan tafel kan zitten tijdens formele aangelegenheden.”
Reserveren en meer informatie: http://www.sypesteyn.nl en zie onder agenda het evenementenoverzicht.