GGS, VVD met D66 en CU/SGP

Hans van Keken
Soest

Winnaars van de verkiezingen in Soest GGS en VVD willen de komende vier jaar een college vormen met D66 en CU/SGP.

Soester informateur Wim de Kam is gisteravond meteen gevraagd om vandaag al aan de slag te gaan. Hij zal in overleg met de partijen vier wethouders proberen te vinden. Het nieuwe college moet dan eind deze maand gepresenteerd worden.

Dat het CDA, nu nog regerend met VVD, D66 en Soest2002, na het halveren van het zetelaantal (van 4 naar 2) niet meer in het college terugkeert is geen verrassing. Maar dat dat ook geldt voor Soest2002 - derde partij qua grootte - mag voor de buitenwacht wellicht een verrassing zijn. Maar vooral VVD en ook GGS hebben toch een voorkeur voor D66. Al is vlak voor het afgelopen weekeinde toch even gekeken naar de mogelijkheid om ook Soest2002 in het college te houden. Maar de VVD vreesde dat die partij erbij een te groot risico zou vormen voor de stabiliteit van het nieuwe college, de komende vier jaar. Ook zien GGS en VVD te grote, niet te overbruggen verschillen in opvattingen als het gaat om ruimtelijke ordening.

Eempolder

Daarin speelden mee de discussie rond de regionale ruimtelijke visie waarin het mogelijk bouwen van woningen in de Eempolder aan de orde kwam. Plus die rond de locatie voor een nieuwe sporthal. Die zal definitief niet in Overhees komen, maar zeer waarschijnlijk dus op de plek van Beukendal, in een project waar ook het omliggend terrein bij zal worden betrokken.

D66, dat bij de verkiezingen twee zetels verloor (van 5 naar 3), een wethouder (Adriani) voortijdig zag opstappen en twee raadsleden vlak voor de verkiezingen zag weglopen, bleek ondanks dat weer bereid bestuursverantwoordelijkheid te nemen, vertelde De Kam gisteravond op de bijeenkomst in het raadhuis waarin hij zijn conclusies na ruim twee weken gesprekken en onderzoek deelde.

Niet alleen bouwen wordt overigens de komende vier jaar een belangrijk onderwerp. Dat geldt ook voor bestuurlijke vernieuwing (al was dat de afgelopen vier jaar ook een thema), de overgang naar een duurzame energievoorziening en de zorg (een betere controle van het geld dat daarheen gaat). De kans is groot dat de verhuizing van SEC en Hees naar een nieuw sportcomplex ook helemaal van de baan is. Eerder valt te denken aan manieren om de bestaande sportvelden slimmer te gebruiken, iets wat Jan Paauw (GGS) al tijdens de verkiezingscampagne propageerde. Wens is om met dit dossier snel knopen door te hakken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.